Dehidratimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Dehidratimi
Infermierët inkurajojnë një pacient që të pijë një zgjidhje rehidrimi oral për të trajtuar kombinimin e dehidrimit dhe hipovolemisë dytësore të kolerës. Kolera çon në humbjen e GI të ujit të lirë të tepërt (dehidratim) dhe natriumit (pra pakësimi i vëllimit të ECF-hipovolemia).
SpecialitetMjekësi e kujdesit intensiv
KomplikimetTronditje me vëllim të ulët të gjakut (tronditje hipovolemike), krizat, problemet urinare dhe veshkat, lëndimi nga nxehtësia.[1]

Në fiziologji, dehidratimi është një mungesë e ujit në trup, me një ndërprerje shoqëruese të proceseve metabolike. Ndodh kur humbja e ujit të lirë tejkalon marrjen e ujit të lirë, zakonisht për shkak të stërvitjes, sëmundjes ose temperaturës së lartë mjedisore. Dehidratimi i lehtë mund të shkaktohet gjithashtu nga diureza me zhytje, e cila mund të rrisë rrezikun e sëmundjes së dekompresionit tek zhytësit.

Shumica e njerëzve mund të tolerojnë një ulje prej 3-4% në totalin e ujit të trupit pa vështirësi ose efekte negative shëndetësore. Një ulje prej 5-8% mund të shkaktojë lodhje dhe marramendje. Humbja e mbi dhjetë për qind e ujit total të trupit mund të shkaktojë përkeqësim fizik dhe mendor, të shoqëruar me etje të fortë. Vdekja ndodh me një humbje prej pesëmbëdhjetë deri në njëzet e pesë për qind të ujit të trupit..[2] Dehidratimi i lehtë karakterizohet nga etja dhe shqetësimi i përgjithshëm dhe zakonisht zgjidhet me rihidrim oral.

Dehidrimi mund të shkaktojë hipernatremi (nivele të larta të joneve të natriumit në gjak) dhe dallon nga hipovolemia (humbja e vëllimit të gjakut, veçanërisht plazma e gjakut).

Shenja dhe simptoma[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shenjat dalluese të dehidrimit përfshijnë etjen dhe ndryshimet neurologjike si dhimbje koke, parehati të përgjithshme, humbje të oreksit, ulje të vëllimit të urinës (përveç nëse poliuria është shkaku i dehidrimit), konfuzion, lodhje e pashpjegueshme, thonjtë ngjyrë vjollcë dhe konvulsione. Simptomat e dehidrimit bëhen gjithnjë e më të rënda me humbje më të madhe totale të ujit të trupit. Një humbje e ujit në trup prej 1-2%, e konsideruar si dehidrim i lehtë, tregohet se dëmton performancën njohëse. Ndërsa te njerëzit mbi 50 vjeç, ndjesia e etjes së trupit zvogëlohet me kalimin e moshës, një studim zbuloi se nuk kishte dallim në marrjen e lëngjeve midis të rinjve dhe të moshuarve.[3] Shumë njerëz të moshuar kanë simptoma të dehidrimit. Dehidratimi kontribuon në sëmundshmërinë tek popullata e moshuar, veçanërisht gjatë kushteve që nxisin humbje të pandjeshme të ujit të lirë, siç është moti i nxehtë. Një rishikim i Cochrane për këtë temë përcaktoi dehidratimin e humbjes së ujit si "njerëz me osmolalitet në serum prej 295 mOsm/kg ose më shumë" dhe zbuloi se simptoma kryesore tek të moshuarit (njerëzit mbi 65 vjeç) ishte lodhja.

Shkaqet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Faktorët e rrezikut për dehidrim përfshijnë, por nuk kufizohen vetëm në: ushtrimin në mot të nxehtë dhe të lagësht, banim në lartësi të mëdha, atletikë qëndrueshmërie, të rriturit e moshuar, foshnjat, fëmijët dhe njerëzit që jetojnë me sëmundje kronike.[4]

Dehidrimi mund të vijë gjithashtu si një efekt anësor nga shumë lloje të ndryshme të barnave dhe medikamenteve.[5]

Tek të moshuarit, reagimi i mprehtë ndaj etjes ose aftësia e pamjaftueshme për të hyrë në ujë të lirë përballë humbjeve të tepërta të ujit të lirë (veçanërisht të lidhura me hipergliceminë) duket se janë shkaqet kryesore të dehidrimit.[6] Uji i tepërt i lirë ose uji hipotonik mund të largohet nga trupi në dy mënyra - humbje e ndjeshme si diureza osmotike, djersitje, të vjella dhe diarre, dhe humbje e pandjeshme e ujit, që ndodh kryesisht përmes lëkurës dhe traktit respirator. Tek njerëzit, dehidrimi mund të shkaktohet nga një gamë e gjerë sëmundjesh dhe gjendjesh që dëmtojnë homeostazën e ujit në trup. Këto ndodhin kryesisht nga etja e dëmtuar/qasja e ujit ose teprica e natriumit.

Diagnoza[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përkufizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dehidratimi ndodh kur marrja e ujit nuk zëvendëson ujin e lirë të humbur për shkak të proceseve normale fiziologjike, duke përfshirë frymëmarrjen, urinimin, djersitjen ose shkaqe të tjera, duke përfshirë diarrenë dhe të vjellat. Dehidratimi mund të jetë kërcënues për jetën kur është i rëndë dhe të çojë në kriza ose ndalim të frymëmarrjes, dhe gjithashtu mbart rrezikun e edemës cerebrale osmotike nëse rihidratimi është tepër i shpejtë.[7]

Termi "dehidrim" nganjëherë është përdorur gabimisht si një tregues për gjendjen e veçantë, të lidhur të hipovolemisë, e cila specifikisht i referohet një uljeje të vëllimit të plazmës së gjakut. Të dyja janë të rregulluara nëpërmjet mekanizmave të pavarur te njerëzit; dallimi është i rëndësishëm në drejtimin e trajtimit.

Parandalimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për aktivitetet rutinë, etja është normalisht një udhëzues adekuat për të mbajtur hidratimin e duhur.[8] Marrja minimale e ujit do të ndryshojë individualisht në varësi të peshës, mjedisit, dietës dhe gjenetikës.[9] Me ushtrime fizike, ekspozim ndaj mjediseve të nxehta ose ulje të përgjigjes së etjes, mund të kërkohet ujë shtesë. Tek atletët në garë, pirja e pijeve nga etja optimizon performancën dhe sigurinë, pavarësisht humbjes së peshës, dhe që nga viti 2010, nuk kishte asnjë studim shkencor që tregonte se është e dobishme të qëndroni përpara etjes dhe të ruani peshën gjatë stërvitjes.

Në mot të ngrohtë ose të lagësht, ose gjatë përpjekjeve të rënda, humbja e ujit mund të rritet ndjeshëm, sepse njerëzit kanë një kapacitet të madh dhe shumë të ndryshueshëm për djersitje. Humbjet e djersës në të gjithë trupin tek meshkujt mund të kalojnë 2 L/h gjatë sportit konkurrues, me norma prej 3-4 L/h të vëzhguara gjatë ushtrimeve me kohëzgjatje të shkurtër dhe me intensitet të lartë në vapë. Kur sasi të tilla të mëdha uji humbasin përmes djersës, elektrolitet, veçanërisht natriumi, po humbasin gjithashtu.

Në shumicën e atletëve që ushtrohen dhe djersiten për 4-5 orë me një përqendrim të natriumit në djersë më pak se 50 mmol/L, humbja totale e natriumit është më pak se 10% e rezervave totale të trupit (magazinat totale janë afërsisht 2500 mmol, ose 58 g për një Personi 70 kg). Këto humbje duket se tolerohen mirë nga shumica e njerëzve. Përfshirja e natriumit në pijet zëvendësuese të lëngjeve ka disa përfitime teorike dhe paraqet pak ose aspak rrezik, për sa kohë që këto lëngje janë hipotonike (pasi shtylla kryesore e parandalimit të dehidrimit është zëvendësimi i humbjeve të lira të ujit).

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "mayo clinic" (në anglisht).
  2. ^ Ashcroft F, Life Without Water in Life at the Extremes. Berkeley and Los Angeles, 2000, 134-138.
  3. ^ Hall, Harriet (17 gusht 2020). "Are You Dehydrated?". Skeptical Inquirer (në anglisht). 4 (4).
  4. ^ "Dehydration Risk factors - Mayo Clinic". www.mayoclinic.org (në anglisht). Marrë më 2015-12-14.
  5. ^ "Types of Drugs and Medications That Can Cause Dehydration". WebMD (në anglisht).
  6. ^ Borra SI, Beredo R, Kleinfeld M (mars 1995). "Hypernatremia in the aging: causes, manifestations, and outcome". Journal of the National Medical Association (në anglisht). 87 (3): 220–4. PMC 2607819. PMID 7731073.
  7. ^ Dehydration at eMedicine
  8. ^ Medicine, Institute of; Board, Food Nutrition (18 qershor 2005). Dietary Reference Intakes: Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate : Health and Medicine Division (në anglisht). ISBN 9780309091695. Marrë më 2018-02-07. {{cite book}}: Parametri |website= është injoruar (Ndihmë!)
  9. ^ Godman H (shtator 2016). "How much water should you drink?" (në anglisht). Harvard Health. Marrë më 2018-02-07.