Jump to content

Urina

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një mostër e urinës njerëzore.

Urina është një nënprodukt i lëngshëm i trupit, zakonisht steril (në mungesë sëmundjesh), i sekretuar nga veshkat, depozitohet në fshikëz dhe ekskretohet përmes uretrës. Metabolizmi qelizor gjeneron disa nënprodukte, shumë të pasura me azot, të cilat duhet të eliminohen nga qarkullimi i gjakut. Këto nënprodukte jashtëqiten nga trupi në një proces të njohur si urinim, metoda kryesore për nxjerrjen e substancave kimike të tretshme në ujë nga trupi. Është një mënyrë për të pastruar trupin duke çliruar yndyrna, kripëra etj.

Tek gjitarët, urina është e lëngshme dhe rezulton nga filtrimi i gjakut në veshka. Tek zogjtë dhe zvarranikët është një sekretim i ngurtë ose gjysmë i ngurtë.

Urina rezulton nga filtrimi i plazmës me rithithja e lëndëve ushqyese ende të pranishme, përmes tubulit proksimal. Filtrimi bëhet në nefronet, brenda të cilave enët e gjakut thithin lëndët ushqyese që i nevojiten trupit dhe çojnë nëpërmjet ureterëve, në fshikëz, ku akumulohet dhe kalohet në uretër për t'u nxjerrë përfundimisht.

Urina e njeriut, ashtu si urina e kafshëve të tjera, përbëhet nga rreth 3000 përbërës, por kryesisht ujë (95% mesatarisht). Përmban gjithashtu rreth 3% ure dhe acid urik, kripë dhe substanca të tjera, të cilat largohen gjatë akti i urinimit. Vëllimi, aciditeti dhe përqendrimi i kripërave në urinë rregullohen nga hormonet, duke përfshirë hormonin antidiuretik dhe aldosteronin. Këto hormone punojnë në veshka për të siguruar që uji i trupit, kripërat dhe ekuilibri acid-bazë (aciditeti ose alkaliniteti i gjakut dhe lëngu intersticial) të mbahen brenda parametrave të sakta. Rreth gjysma e lëndëve të ngurta në urinën e njeriut janë ure, produkti kryesor i shpërbërjes së metabolizmit të proteinave, dhe pjesa tjetër përfshin azot, klorure, ketosteroide, fosfor, amon, kreatininë dhe acid urik. Prania në urinë e sheqerit, albuminës, pigmenteve biliare ose sasive jonormale të disa substancave, duke përfshirë përbërësit e zakonshëm, është një tregues sëmundjeje. Urina është normalisht sterile kur del dhe ka vetëm një erë të dobët. Era e pakëndshme e urinës së prishur është për shkak të veprimit të baktereve që shkaktojnë çlirimin e amoniakut.

Përmbajtje jonormale të urinës

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Kristalet e uratit të amonit në urinë: trupa të verdhë-kafe me thumba të gjera dhe të parregullta. Konsiderohen patologjike vetëm nëse shfaqen në urinën e sapo nxjerrë.
  • Glukozuria : është prania e glukozës në urinë dhe shfaqet kryesisht në diabetin mellitus ;
  • Hematuria : është prania e gjakut në urinë, e cila mund të jetë një shenjë e problemeve si: traktit urinar infeksion, urinar, litiazë, glomerulonefrit, neoplazme (kancer i fshikëzës, uretrës, veshkave ose prostatës)
  • Bakteriuria : është prania e baktereve në urinë;
  • Pyuria : është prania e qelbit në urinë;
  • Proteinuria : është prania e proteinave në urinë, siç vërehet zakonisht në rastet e glomerulonefritit, infeksionit të traktit urinar, intoksikimit, diabetit etj.

Terma të ndërlidhura

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  • Anuria, mungesa e prodhimit të urinës.
  • Oliguria, ulje e vëllimit të urinës nën vlerat normale (rreth 1.4 l/ditë tek të rriturit normalë).
  • Mbajtja urinare, pamundësia e eliminimit të urinës së grumbulluar në fshikëz.
  • Infeksioni i traktit urinar, mikrobet në urinë për shkak të infeksioneve të uretrës, etj.. .