Jump to content

Amoniaku

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stampa:Chembox PubChemStampa:Chembox InChIStampa:Chembox pKbStampa:Chembox PEL
Amoniaku
Names
IUPAC names
Ammonia
Amoniaku +
Other names
Ammonia
Amonjaku
[1]
style="background: #F8EABA; text-align: center;" colspan="2" Identifiers
CAS number 7664-41-7
Numri EC 231-635-3
Numri RTECS BO0875000 (anhydrous)
BQ9625000 (solutions)
ChemSpider ID 217
style="background: #F8EABA; text-align: center;" colspan="2" Properties
Masa molare 17.031 g/mol
Appearance Gaz i pangjyrë me erë të fortë
Dendësia 0.86 kg/m3 (1.013 bar at boiling point)
0.73 kg/m3 (1.013 bar at 15 °C)
681.9 kg/m3 at −33.3 °C (liquid)[2]
820 kg/m3 at -80 °C (crystal solid)[3]
817 kg/m3 at -80 °C (transparent solid)[3]
Melting point

−77.73 °C (195.42 K)

Boiling point
Solubiliteti në water 89.9 g/100 ml (0 °C)
Aciditeti (pKa) about 38
style="background: #F8EABA; text-align: center;" colspan="2" Hazards
Klasifikimi EU Toxic (T)
Corrosive (C)
Dangerous for the environment (N)
EU Index 007-001-00-5 (anhydrous)
007-001-01-2 (solutions)
NFPA 704
1
3
0
 
Autoignition temperature 651 °C
Explosive limits 15–28%
Except where otherwise noted, data are given for materials in their standard state (at 25 °C [77 °F], 100 kPa).
Infobox references

Stampa:Chembox Footer/tracking

Amoniaku me formulë kimike NH3 ndodhet i lirë tek urina e kafshëve, zbërthimi i botës bimore, proteinave etj. Eshtë substancë kimike dhe shërben si reagjent në laboratore.

Është substancë e gaztë, më i lehtë se ajri dhe me erë të keqe.

ujë tretet lehtë dhe tretja ujore e amonjakut quhet Hidroksid i amonit (NH4OH).

NH3 + H2O → NH4OH

Hidroksidi i amonit është baza më e dobët inorganike. Është bartëse e të gjitha karakteristikave të përgjithshme të hidroksideve.

Perbehet nga: Azoti dhe Hidrogjeni te cilejt jane elementet kimike me te përhapura ne natyre si per edhe krijim e ajrit gjithashtu.

Amoniaku fitohet me sintezën direkte të Azotit dhe Hidrogjenit në prani të (V2O5) si katalizator, dhe nën presion të lartë.

N2(g) + 3H2(g) → 2NH3(g)

Po ashtu kompunim tjetër i azotit janë plehrat acidike