Jump to content

Dieta Keto

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Dieta ketogjene eshte nje diete ne te cilen shumica e kalorive vijne nga yndyra. Vetem nje numer i vogel i kalorive vijne nga karbohidratet. Dieta e detyron trupin te djege me shume yndyra sesa karbohidrate per energji. Por nese nuk hani karbohidrate mjaftueshem,trupi juaj ka nje sistem rezerve te djegies se yndyres.Melcia mund te perdore yndyren e ruajtur dhe yndyren qe hani per energji. Yndyra e ruajtuar ndahet ne dy pjese,acidet yndyrore dhe trupat ketone. Trupat e ketonit fuqizojne trurin ne vend te glukozes.Kjo gjendje per te pasur shume trupa ketone ne gjakun tuaj quhet “Ketosis”


Dieta e rregullt ketogjene ka dy deri ne kater here me shume yndyre nga pesha sesa proteine,dhe shume pak karbohidrate cdo dite.Kjo do te thote te mos hani ushqime qe jane bere nga niseshte ose sheqeri.Ushqimet me karbohidrate te larta jane ushqime si frutat,buka,makaronat,biskotat dhe akulloret.Ju duhet te hani vetem proteina te mjaftueshme qe te mos humbni muskujt.Shume proteina zvogelojne trupat e ketonit ne gjakun tuaj dhe bllokojne djegien e yndyres.


Nje diete ketogjene mund te jete e mire per humbjen e peshes.Perpara se te ndiqni nje diete ketogjene duhet te konsultoheni me mjekun perkates.