Jump to content

Enët e gjakut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Enë gjaku (latinisht Vas sanguineum) quhet një strukturë në formë gypi në të cilën qarkullon gjaku. Të gjitha enët e gjakut së bashku formojnë Sistemin e qarkullimit të gjakut.

Në kushte normale enët e gjakut e transportojnë gjakun prej zemrës në periferi dhe e kthejnë atë përsëri në zemër.

Enët e gjakut ndahen në :

Shtresat e murit të enëve të gjakut

Muri i enëve të gjakut përbëhet prej tre shtresave :

  1. Tunica externa (Adventia)
  2. Tunica media
  3. Tunica interna (Intima)

Arteria më e madhe është aorta.

Enët e gjakut zgjerohen dhe ngushtohen në menyrë refleksive.