Jump to content

Infeksioni i perikardit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Perikardi perbehet nga 2 shtresa:

 • Perikardi parietal eshte shtresa fibroze e jashtme,  
 • Preikardi visceral eshte membrane seroze e brendshme.
 • Hapsira ndermjet dy shtresave te perikardit permban 20-50 mL lend te kthjellte seroz.

Funksionet fiziologjike te perikardit jane:

 1. Merr pjese ne mbajtjen e pozites anatomike te zemres.
 2. Kufizon dilatatimin akut, mban zgjerimin e ventrikulit dhe merr pjese ne shperndarjen e forcave hidrostatike ne zemer
 3. Zvoglon ferkimin e jashtem te zemres dhe pengon zgjerimin e proceseve inflamatore dhe malinje nga organet fqinje


PERIKARDITI AKUT[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Eshte inflamacion i perikardit per te cilin jane karakteristike:
  • Simptoma te pergjithshme inflamatore (ethe, mialgji, dobsi)
  • Dhembje kraherori (shtrihen drejt trapeziusit qe ndryshojne me nderrimin e pozites se trupit dhe rritet gjate frymemarrjes (ngjajshem me dhembjen pleurale)
  • Ferkimi perikardial - gjetje karakteristike auskultatore (me se miri degjohet ne kendin e majte te sternumit)
  • Ndryshimi tipik elektrokardiografik
  • E shpeshte kolla e thate dhe dispnea

Etiologjia:[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Perikarditi infektiv:[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Viral (coxacie, viruset e influences A dhe B, EBV, CMV)
 2. Bakteret: Piogjen (nga abscesi i miokardit, endokarditi bakterial- ruge hematogjene)
 3. Tuberkular
 4. Mykotik
 5. Infeksione tjera

Perikarditi nga crregullimet metabolike  [Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Hipotireoza
 2. Uremia

Perikardit hipersenibil ose autoimun[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Ethe reumatizmale
 2. Semundje kongjenitale vaskulare
 3. LES

Perikarditi traumatik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Semundet neoplastike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Tumoret primare te perikardit

Perikarditi pas infarktit te miokardit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Perikarditi idiopatik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]