InfiniBand

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
InfiniBand degëzues me CX4/SFF-8470 lidhje

InfiniBand[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Është një specifikacion i kohëve të fundit, që ka për synim serverët e shpejtësive të larta. Stndardi përshkruan një specifikacion arkitekturorë për rrjedhjen e të dhënave ndërmjet procesorit dhe pajisjeve intelegjente hyrëse\dalëse. InfiniBand ka për qëllim që të zëvendësoi bus-in e procesorit në serverë, për të mbështetur kapacitet më të madh, gjërsi më të vogël dhe fleksibilitet ne dizajnimin e serverëve.

Arkitektura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Me InfiniBnad remote storage (pajisjet memorike të zhvendosëshme), pajisjet për rrjet dhe lidhjet ndërmjet severëve janë të realizuara duke i lidhur të gjitha pajisjet në një switch (degëzues) qendrorë. InfiniBand bën të mundur që pajisjet hyrëse\dalëse të vendosen 16 metra (m) larg serverit që përdorë kabllo deri në 300 metra (m) të cilat përbëhen prej fijeve optike (multimode), dhe deri në 10 kilo metra (km) me fije optike single-mode. Shpejtësia e transmetimit mund te arrij deri në 30 Gbps.

Operimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Secili link fizik ndërmjet switch-it (degëzuesit) dhe një strukture (interface) të lidhur mund të mbështes 16 kanale logjike të quajtura linja virtuale. Një shteg (lane) është i rezervuar për menxhim kurse tjerat për transport të të dhënave. Të dhënat dërgohen në formë të paketave, ku secila paketë përmbanë informacionin e adresave dhe kontrollit.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • OpenFabrics Alliance {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!).
  • The InfiniBand Trade Association {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!).