Instinkti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një qen i lagur shkund instinktivisht ujin nga gëzofi.

Instinkti është prirja e natyrshme e një organizmi të gjallë drejt një sjelljeje të veçantë komplekse, që përmban elemente të lindura (të lindura) dhe të mësuara. Shembulli më i thjeshtë i një sjelljeje instinktive është një model veprimi fiks (FAP), në të cilin një sekuencë veprimesh me gjatësi shumë të shkurtër deri në mesatare, pa ndryshime, kryhen në përgjigje të një stimuli korrespondues të përcaktuar qartë.

Çdo sjellje është instinktive nëse kryhet pa u bazuar në përvojën e mëparshme (d.m.th., në mungesë të të mësuarit), dhe për këtë arsye është një shprehje e faktorëve të lindur biologjikë. Breshkat e detit, të sapolindura në një plazh, do të lëvizin instinktivisht drejt oqeanit. Një marsupial ngjitet në çantën e nënës së tij pas lindjes. Shembuj të tjerë përfshijnë luftimin e kafshëve, sjelljen e miqësisë me kafshët, funksionet e brendshme të arratisjes dhe ndërtimin e foleve. Megjithëse një instinkt përcaktohet nga karakteristikat e tij të lindura të pandryshueshme, detajet e performancës së tij mund të ndryshohen nga përvoja; për shembull, një qen mund të përmirësojë aftësitë e tij të të dëgjuarit me praktikë.

Instinktet janë modele të lindura komplekse të sjelljes që ekzistojnë në shumicën e anëtarëve të specieve dhe duhet të dallohen nga reflekset, të cilat janë përgjigje të thjeshta të një organizmi ndaj një stimuli specifik, siç është tkurrja e bebëzës në përgjigje të dritës së ndritshme ose spazmatike. lëvizja e pjesës së poshtme të këmbës kur preket gjuri. Mungesa e kapacitetit vullnetar nuk duhet të ngatërrohet me paaftësinë për të modifikuar modelet fikse të veprimit. Për shembull, njerëzit mund të jenë në gjendje të modifikojnë një model veprimi fiks të stimuluar duke njohur me vetëdije pikën e aktivizimit të tij dhe thjesht të ndalojnë së bëri atë, ndërsa kafshët pa një kapacitet mjaftueshëm të fortë vullnetar mund të mos jenë në gjendje të shkëputen nga modelet e tyre të veprimit fiks, pasi të aktivizohen. .

Sjellja instinktive tek njerëzit është studiuar.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]