Jump to content

Institucioni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Institucioni (lat.: institutio = udhëzues, drejtues) në sociologji është një mekanizëm apo strukturë sociale bashkëpunuese e rendit shoqëror që ndikon në sjelljen e dy apo më shumë individëve.

Institucionet kanë qëllime shoqërore dhe janë të përhershme dhe kapërcejnë jetët dhe synimet njerëzore, dhe janë të afta të përpilojnë dhe zbatojnë ligjet dhe normat e sjelljes njerëzore.
Me termin "institucion" shpesh herë kuptohet një organizatë.

Krijimi dhe zhvillimi i institucioneve është çështje që studiohet nga historia.

Histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literaturë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]