Integriteti territorial

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Integriteti territorial është parimi i së drejtës ndërkombëtare që u jep të drejtën shteteve sovrane të mbrojnë kufijtë e tyre dhe të gjithë territorin në to të një shteti tjetër. Ajo është e përfshirë në nenin 2(4) të Kartës së OKB-së dhe është njohur si e drejtë ndërkombëtare zakonore. Në të kundërt thuhet se imponimi me forcë i ndryshimit të kufirit është një akt agresioni.

Vitet e fundit ka pasur tension midis këtij parimi dhe konceptit të ndërhyrjes humanitare sipas nenit 73.b të Kartës së Kombeve të Bashkuara "për të zhvilluar vetëqeverisjen, për të marrë parasysh aspiratat politike të popujve dhe për t'i ndihmuar ata në zhvillimi progresiv i institucioneve të tyre të lira politike, sipas rrethanave të veçanta të secilit territor dhe popujve të tij dhe fazave të ndryshme të përparimit të tyre".

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]