Inxhinieri ushqimore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fabrika e bukës në Gjermani

Inxhinieria e ushqimit është një fushë shkencore, akademike dhe profesionale që interpreton dhe zbaton parimet e inxhinierisë, shkencës dhe matematikës në prodhimin dhe operacionet e ushqimit, duke përfshirë përpunimin, prodhimin, trajtimin, ruajtjen, ruajtjen, kontrollin, paketimin dhe shpërndarjen e produkteve ushqimore. [1] [2] Ne shkencën e ushqimit dhe disiplina më të gjera inxhinierike si inxhinieria elektrike, etj, inxhinieria ushqimore konsiderohet një fushë shumë disiplinore dhe e ngushtë. [1]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aplikimi dhe praktikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më poshtë janë disa nga aplikimet dhe praktikat e përdorura në inxhinierinë ushqimore për të prodhuar ushqim te sigurt dhe te shendetshem.

Ftohja dhe ngrirja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Avullimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Paketimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Energji për përpunimin e ushqimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Transferimi i nxehtësisë në përpunimin e ushqimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sistemet e Menaxhimit të Sigurisë Ushqimore (FSMS)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

(FSMS) është "një qasje sistematike për të kontrolluar rreziqet e sigurisë ushqimore brenda një biznesi në mënyrë qe te sigurohet produkti pra të jetë i sigurt për t'u konsumuar". [3] Në disa vende FSMS është një kërkesë ligjore, e cila detyron të gjitha bizneset e prodhimit të ushqimit të përdorin dhe mbajnë një FSMS bazuar në parimet e Pikës së Kontrollit Kritik të Analizës së Rrezikut HACCP. HACCP është një sistem menaxhimi që trajton sigurinë ushqimore përmes analizës dhe kontrollit të rreziqeve biologjike, kimike dhe fizike në të gjitha fazat e zinxhirit të furnizimit ushqimor. Standardi ISO 22000 specifikon kërkesat për FSMS.

Teknologjitë në zhvillim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Heldman, Dennis R.; Lund, Daryl B. (2010), "The Beginning, Current, and Future of Food Engineering: A Perspective", Food Engineering Series, New York, NY: Springer New York, fq. 3–18, doi:10.1007/978-1-4419-7475-4_1, ISBN 978-1-4419-7474-7, marrë më 2020-11-01 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "EOLSS eBook – Food Engineering". eolss.net. Marrë më 2020-11-01. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Admin, Bromley. "Food safety for businesses". www.bromley.gov.uk (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 25 janar 2022. Marrë më 2020-11-01.