Jump to content

Peshkopi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Ipeshkvi)
Stema ipeshkvnore e kishës katolike.

Peshkopi apo ipeshkvi, sipas disa kishavekrishtera, është përgjegjësi (bariu) i një dioqeze. Shihet si pasardhës i apostujve nga kishat që besojnë në peshkopatin historik (kisha anglikane, katolike dhe ajo ortodokse).

Termat në shqip janë përdorur respektivisht, peshkop nga ortodoksët shqiptarë dhe ipeshkëv nga katolikët shqiptarë, me rrugëtime të ndryshme prejardhjeje nga po e njëjta rrënjë nga greq. επισκοπος, episkopos = mbikqyrës, mbarështues. Në Greqinë Antike termi përdorej për një scolarca, drejtorin e një akademie, pse mund të kishte funksione mbikëqyrëse.

Detyrat e ipeshkvit ndryshojnë sipas kishës dhe denominacioneve.

Ipeshkvit në Besëlidhjen e Re[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ipeshkvit ndër Etërit apostolikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në katolicizëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

katolicizëm ipeshkvi është grada më e parë dhe më e vjetër e rendit të sakramentit. Nën ipeshkvin renditen gradat e priftit dhe diakonit. Ndërtesa e kishës nga e cila ipeshkvi ushtron detyrën e tij quhet katedrale. Detyra dhe shërbimi i ipeshkvit në kishë (katedrale) quhet ipeshkvni.

Në ortodoksi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ne protestantizëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grada e ipeshkvit gjithashtu ekziston në anglikanizëm e në luteranizëm.

Emërimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]