Isador Coriat

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Isador Coriat

Isador Henry Coriat (10 dhjetor 1875 – 26 maj 1943) ishte psikiatër dhe neurolog amerikan me prejardhje marokene. Ai ishte një nga psikoanalistët e parë amerikanë.[1]

Ai ishte djali i Hyram Coriat dhe Clara (mbiemri i vajzërisë Ajnshtajn).[2] Ai ishte me prejardhje marokene nga ana e babait dhe gjermane nga ana e nënës. Ai u lind në Filadelfia, por u rrit në Boston dhe shkoi në Shkolla Mjekësore në Universitetin Tufts, dhe diplomoi në vitin 1900.[3]

Ai ishte një nga themeluesit e Shoqërisë dhe Institutit Psikoanalitike e Bostonit, sekretari i parë më 1914 dhe president në vitet 1930-32. Coriat ishte i vetmi analistë frojdian në Boston gjatë periudhës pas vdekjes së James Jackson Putnam.[4]

Coriat u martua me Etta Dan në vitin 1910. Ai vdiq më 26 maj 1943 pas një sëmundje të shkurtër.

Punimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Abnormal Psychology. New York, Moffat, Yard, 1910
 • The Hysteria of Lady Macbeth. New York, Moffat, Yard and company, 1912
 • “The Oedipus-Complex in the Psychoneuroses,” The Journal of Abnormal Psychology, 7(3) (Aug.-Sept. 1912): 176-195.
 • “Homosexuality, its Psychogenesis and Treatment,” New York Medical Journal (March 22, 1913).
 • The Meaning of Dreams. Boston, Little, Brown, and company, 1915
 • Repressed Emotions. New York, Brentano's 1920
 • Religion and Medicine; The Moral Control of Nervous Disorders. By Elwood Worcester, Samual McComb [and] Isador M. Coriat. New York, Moffat, Yard & company, 1908
 • Stammering, a Psychoanalytic Interpretation. N.Y. : 1928
 • What is Psychoanalysis? New York : Moffat, Yard & Co., 1917
 • Sex and Hunger. Psychoanal Rev 8, 375-381 (1921) link
 • The Sadism in Oscar Wilde's “Salome”. Psychoanal Rev 1, 257-259 (1914) link
 • Humor and hypomania. Psychiatric Quarterly 13, 4, s. 681-688 (1939) 10.1007/BF01571533
 • “The Structure of the Ego,” The Psychoanalytic Quarterly 9(3) (1940): 380-393.
 • “Some Personal Reminiscences of Psychoanalysis in Boston: An Autobiographical Note,” The Psychoanalytic Review 32(1) (January 1945): 1-8.
 • “Obituary: Isador H. Coriat,” The Psychoanalytic Review 30(4) (October 1943): 479-483.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Nathan G Hale: Freud and the Americans: The Beginnings of Psychoanalysis in the United States, 1876-1917 (Freud in America), Publisher: Oxford University Press,First Edition (1971), ISBN 0-19-501427-8
 2. ^ Dictionary of American Biography volume 12. Scribner, 1959 page 190
 3. ^ Andrew R. Heinze: Jews and the American Soul: Human Nature in the Twentieth Century. Princeton University Press, 2004 ISBN 0-691-11755-1 page 120-123
 4. ^ International Dictionary of Psychoanalysis. Alain de Mijolla (ed.) page 207 ISBN 0-02-865994-5