Ishulli i Ponzas

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hartë që tregon vendndodhjen e ishullit të Ponzës dhe të arkipelagut të ishujve Ponzianë.

Ponza është ishulli më i madh i arkipelagut të ishujve Ponzianë (që përfshin edhe ishuj si Gavi, Zannone, Palmarola, Ventotene dhe Santo Stefano). Ishulli i Ponzas gjendet në Gjirin e Gaetas (në Detin Tirren) në largësi të bregut perëndimor të Italisë.

Si ndarje administrative i përket provincës së Latinas në Lazio

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

"Semafori", mbi malin Guardia, është pika më e lartë e ishullit.
Plazhi më i frekuentuar në Ponza, "Chiaia di Luna".

Ponza ka një sipërfaqe prej 7,5 km² dhe është pothuaj plotësisht kodrinore; e arrin lartësinë maksimale me malin Guardia me 280 m. Ishujt janë më së shumtishkëmbor, të përbërë nga kaolini dhe tufi, që janë edhe një shenjë e origjinës vullkanike të ishullit. 

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Cala Feola.

Shënime dhe referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Conrad Haller (l'ultramontain), Tableau topographique et historique des isles d'Ischia, de Ponza, de Vandotena, de Procida et de Nisida, du Cap de Misène et du Mont Pausilipe, Naples, Porcelli, 1822, pp. 185-203. Versione italiana: Topografia e storia delle isole di Ischia, Ponza, Ventotene, Procida, Nisida e di Capo Miseno e del Monte Posillipo, traduzione di Antonio Tommaselli, Napoli, Grimaldi, 2005.
  • Luigi Maria Dies, Ponza, perla di Roma. Guida storico-turistica dell'isola di Ponza nel Tirreno, presentazione del prof. Amedeo Maiuri, Roma, Atena, 1950.
  • Orseolo Fasolo, Case in grotta di Ponza e loro probabile origine gitana. Case per l'acqua in un paese senza acqua, in Quaderni dell'Istituto di Storia dell'Architettura, LI, 1962, pp. 14-24.
  • Maarten J. Vermaseren, The Mithraeum at Ponza (Mithriaca, II), Leiden, Brill, 1974.
  • Giuliano Sacchi, Carla Sacchi Bresciani, Appunti per una proposta di ristrutturazione urbanistica dell'Arcipelago Ponziano: Ponza, Palmarola, Zannone, Roma, Mazzini, 1976.
  • Silverio Corvisieri, All'isola di Ponza: regno borbonico e Italia nella storia di un’isola (1734-1984), Roma, Il Mare, 1985.
  • Leonardo Lombardi, Ponza. Impianti idraulici romani, Roma, Palombi, 1996.
  • Raffaele Lemme, Marcella Morlacchi, Ponza: l'immagine di un'isola. Architettura, colore, arredo, Roma, Gangemi, 2005.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]