Izohipsi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Izohipsa)
Jump to navigation Jump to search

1.Izohipsi (gre. isos = i njëjtë, hypsos = lartësi) është një tipar i hartave topografike dhe të gjeografisë fizike.

Izohipset janë vijat e lakuara dhe të mbyllura, që bashkojnë pikat me të njëjtën lartësi mbi nivelin e detit.

3.Sa më e masdhe të jetë dendësia e rrjetit të izohipsave , do të thotë se bëhet fjalë për një reliev të pjerrët.

4.Izohipset tokësore shënohen me ngjyrë te përhimt të qelur, ndërsa izohipset detare ( izobatet) me ngjyrë të kaltërt të qelur. 5. Varësisht nga se sa janë hartat precise varet edhe paraqitja e izohipseve. 6.Izohipset paraqiten nga 5, 10, 20, 50, 100, ose më tepër metra mbi nivelin e detit.

shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

a.*IzobarjaIzobare (gre. isos – i njejt dhe gre. baros - peshë) është vija e cila në hartën gjeografike bashkon ( lidhë) pikat me shtypje të njejt atmosferike. b.*IzotermaIzoterma (grei ισος - "i njejt", "i barabartë", dhe θερμη - "ngroht") është vija me temperaturë të njejt. Shfrytëzohet në meteorologji për përpilimin e hartave sinoptike për paraqitjen e vendeve në të cilat mbretërojnë viset me temperature të njejta.