Jump to content

Jacques Rogge

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jacques Rogge
Jacques Rogge

Jacques Rogge ose Count Rogge (lindur më 2 maj 1942 - vdiq më -29 Gusht 2021) ishte një ortoped belg, ish-atlet, zyrtar sportiv dhe ish-president i Komitetit Olimpik Ndërkombëtar.

Jacques Rogge ka lindur në Ghent, Belgjikë më 2 maj 1942 dhe është flamand. Rogge ka studiuar në Universitetin e Gentit dhe është një ish-atlet që ka konkurruar në lundrim në Lojërat Olimpike të 1968, 1972 dhe 1976. Si sportist, ai ishte edhe anëtar i kombëtares belge të regbit.

Jacques Rogge ishte president i Komitetit Olimpik Belg nga viti 1989 deri në 1992 dhe i Komitetit Olimpik Evropian nga 1989 deri në 2001. Rohe u bë anëtar i IOC në 1991, dhe në 1998 i bordit ekzekutiv. Jacques Roche u nderua personalisht me titullin Kont nga Madhëria e Tij Mbreti Albert II i Belgjikës. Rohe dihet se ka qenë një dashnor i madh i historisë dhe fantashkencës.

Jacques Rogge u zgjodh President i Komitetit Olimpik Ndërkombëtar më 16 korrik 2001 në seancën e 112-të të IOC në Moskë. Ai pasoi Juan Antonio Samaranch i cili u zgjodh president nderi.

Si president i IOC, Jacques Roche mbron zhvillimin e olimpizmit në vendet e pazhvilluara dhe zgjedhjen e qyteteve të reja pritëse për Lojërat Olimpike, jo shumë larg në të ardhmen, por në vitet e ardhshme në të cilat, ai beson, kostot e organizimit do të rimbursohet nga qeveria e vendit ku ndodhet qyteti pritës i Lojërave Olimpike.

Gjatë Lojërave Olimpike Dimërore 2002 në Salt Lake City, Jacques Rogge u bë presidenti i parë i IOC që qëndroi në fshatin Olimpik për të qenë më afër atletëve. Rog mori vendime edhe për përzgjedhjen e gjyqtarëve dhe luftën kundër skandaleve të dopingut. Fakti që në të tre Olimpiadat atletët bënë betimin olimpik për të respektuar rregullat antidoping dhe gjyqtarët betimin olimpik për të respektuar gjykimin e drejtë, është një dëshmi e mirë për këtë.

Në Singapor në 2005, Jacques Roche përjashtoi bejsbollin dhe softballin nga programi olimpik i planifikuar për Lojërat Olimpike Verore në Londër 2012, por ai deklaroi se disa sporte që ishin më parë në programin olimpik mund të kthehen në Lojërat Olimpike.

Më 7 prill 2008, Rohe deklaroi në Pekin se ishte "shumë i interesuar" për protestat tibetiane, por nuk hapi bisedime për bojkotimin e Lojërave Olimpike. Më 10 prill 2008, Jacques Roche u tha gazetarëve në Pekin se ishte "i pikëlluar" nga protestat në San Francisko. "Lojërat janë Dita e Falënderimeve," tha Rohe, "Ne kemi ende 120 ditë për ta bërë këtë."