Jump to content

Jan Palach

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Jan Palach sq(Jan Palahu) lindi me 11 gusht te vitit 1948 në Pragë,Çekolovakis ishte nje student Çek i cili kreu vet fljim duke i ven flakën vet ne shen proteste kunder okupim nga Bashkimiti Sovjetik kur ne gusht te viti 1968 Bashkim Sovjtik okupoi Çekoslaovakin këtë flijim Palahu e beri ne rrugen Václavák ne qender të Pragës.

Jan Palach (1948 - 1969)
Të dhëna vetjake
U lind më11 gusht 1948
Pragë
Vdiq më19 janar 1969
Pragë
NënshtetësiaÇek
PunësimiStudent,Aktivsit.

Në gusht të vitit 1968, Bashkimi Sovjetik pushtoi Çekosllovakinë për të shtypur reformat e liberalizimit të qeverisë Alexander Dubček gjatë asaj që është njohur si Pranvera e Pragës. Një grup i studentëve çekë përfshirë Palach bërë një pakt vetëvrasës [citim i duhur] me qëllim që të sakrifikojnë veten në shenjë proteste të pushtimit. Pragë-lindur Palach ishte i pari për të vendosur veten në zjarr, në sheshin Wenceslas, më 16 janar 1969. Sipas Jaroslava Moserová, një specialist Burns i cili ishte i pari për të siguruar kujdes për Palach në Spitalin Universitar Charles Fakultetit, Palach nuk e ka vënë veten në zjarr për të protestuar kundër pushtimit sovjetik, por e bëri këtë për të protestuar kundër "demoralizim" e Czechoslovakian qytetarët të shkaktuara nga pushtimi. "" Nuk ishte aq shumë në kundërshtim me pushtimin sovjetik, por demoralizim e cila ishte vendosur në, se njerëzit nuk ishin të vetëm duke i dhënë dorë, por duke i dhënë in Dhe ai donte të ndalur atë demoralizim. Unë mendoj se njerëzit në rrugë,turma e njerëzve në rrugë, i heshtur, me sytë e sad, fytyra serioze, të cilat kur keni shikuar në ata njerëz të kuptuar se gjithkush e kupton, të gjithë njerëzit e ndershëm të cilët ishin në prag të bërë kompromise ". [1]"

Shumica e nxënësve të tjerë nuk ka shkuar me me pjesën e tyre, pas mirë publikuara lutjet Palach të bëra në shtratin e tij në lidhje me shkallën e dhimbjes ata ballafaqohen.

Memoriali për të Jan Palach dhe Jan Zajíc para Muzeut Kombëtar Funerali i Palach kthyer në një protestë të madhe kundër pushtimit, dhe një muaj më vonë (më 25 shkurt 1969) një tjetër student, Jan Zajíc, djegur veten me vdekje në të njëjtin vend, i ndjekur në prill të të njëjtit vit nga Evžen Plocek në Jihlava.

Vendi ku Jan Pallahu-t dhe Zajic kryen vet flijimin ne shenjë proteste
Vendvarrimi Jan Pallahu-t