Javier Solana

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Buzqeshja e politikanit të mundur

Javier Solana (L. 14 qershor 1942Madrid) politikan evropian nga Spanja.

Që nga 1999 është Sekretargjeneral i Këshillit të Bashkimit Evropian dhe përfaqësue i lartë për politiken e përgjithëshme të BE-së në punët e jashtme dhe në qështjen e sigurisë. Që nga 25 nëntori i po këtij viti, Solana është emëruar edhe Sekretargjeneal i Bashkimit Evropës Perëndimore (BEP). Për shkakë të kompetencave të larta për punë të jashtme dhe në çështjet teknike të sgurisë së BE-së shpesh ë nga spanjollet dhe të gjorët llogaritet si Minister i BE-së për punë të jashtme

Përndryshe Solana në Ballkan dhe sidomsë në Prishtinë (2004) e nga tetori i 2006 edhe në Beograd është i njohr si politikani që mendon se gënjeshtra për biseda para syve dhe para gazetarëve është pjesë e poltikës. Veti e cila në fund vitin 2006 si duket parapëlqehet nga politikanë evropianë të cilët veprojnë në moton "nuk janë interesant bisedimet, kur ke refleks të hedhësh K.O biseduesin në konferenc shtypi"

Gjatë tentimit të tij të shfrytëzojë respektin e mikëpritësit ballkanik, Solana ka rënë "K.O" duke provuar që të "hedhë K.O" Presidentin e Kosovës Ibrahim Rugoven dhe liderin e një partie kosovare Hashim Thaçin. Këto rënje Solana i kishte pësuar pas fitores së tij të arritur në mënyrë të ngjashme në Beograd me Koshtunicën me të cilen fitore kishte arritur që të fusë Serbin dhe Malin e Zi në një lidhje shtetrore.

Gjatë tentimit të tij të dytë në vitin 2006 që të lancoi nëpërmjet shtypit një "K.O", në stilin BE-ja po i jep edhe një shancë Serbisë dhe po e shtyejnë zgjedhjen e statutit të Kosovës, Koshtunica ju përgjegjë në stilin ballkanik, "ik more pis".