Jazata

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Jazata është fjala në avestanisht për një koncept zoroastrian me një gamë të gjerë kuptimesh, por që në përgjithësi nënkupton (ose përdoret si epitet i) një hyjni. Termi fjalë për fjalë do të thotë "i denjë për adhurim ose për nderim", dhe kështu, në këtë kuptim më të përgjithshëm, zbatohet edhe për disa bimë shëruese, krijesa të lashta, fravashi e të vdekurve dhe për disa lutje që janë të konsideruara të shenjta. Jazata-t kolektivisht janë "fuqitë e mira nën Ahura Mazda-n", i cili është "më i madhi i jazata-ve".