Jeta Ime (autobiografia e Bill Klintonit)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Jeta Ime (Anglisht: My Life) është një autobiografi shkruar nga ish-presidenti amerikan Bill Klinton, botuar më 22 qershor 2004 nga Knopf Publishing Group. Klinton kaloi rreth dy vite e gjysmë në libër. Ai mblodhi materiale për katër muaj, shkroi një skicë, dhe kaloi dy vjet e dy muaj duke shkruar librin. Redaktori i librit ishte Justin Cooper. "E kam shkruar atë për një kohë të gjatë, kam hedhur boshllëqe për kërkime, ai do të bëjë hulumtimin, do ta vërë në kompjuter, do ta shtypte, dhe pastaj do ta redaktonim", tha Klinton. "Çdo faqe në këtë libër ka kaluar ndoshta diku midis tre dhe nëntë herë". Drafti origjinal për librin ishte shkruar krejtësisht në kohë të gjatë. "[Kishte] 22 fletore të mëdha dhe të trasha."[1]

Rreth librit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jeta ime e Presidentit Bill Klinton është portreti jashtëzakonisht i sinqertë i presidentit të 42-të të SHBA-së, një udhëheqës global i cili vendosi në fillim të jetës për t'i kushtuar dhuratat e tij intelektuale dhe politike, dhe kapacitetin e tij të jashtëzakonshëm për punë të vështirë, për t'i shërbyer publikut.

Ajo na tregon ecurinë e një amerikan të shquar, i cili përmes energjive dhe përpjekjeve të tij të mëdha e bëri udhëtimin e pamundur nga Hope, Arkansas, në Shtëpinë e Bardhë - një udhëtim i nxitur nga një interes i zjarrtë në procesin politik që manifestohej në çdo fazën e jetës së tij: në kolegj, duke punuar si praktikant për senatorin William Fulbright; në Oksford, duke u bërë pjesë e lëvizjes protestuese të Luftës së Vietnamit; në Shkollën Juridike të Yale, duke bërë fushatë në nivelin bazë për kandidatët demokratë; mbrapa në Arkansas, duke kandiduar për Kongres, avokat i përgjithshëm dhe guvernator.

Ne e shohim karrierën e tij të formësuar nga vendosmëria e tij e vendosur për të përmirësuar jetën e bashkëqytetarëve të tij, një angazhim të pafalshëm ndaj të drejtave civile dhe një kuptim të jashtëzakonshëm të praktikave të jetës politike.

Ne arrijmë të kuptojmë presionet emocionale të të rinjve të tij të lindur pas vdekjes së babait të tij; e kapur në marrëdhëniet jofunksionale midis nënës së tij të ngulitur, të ushqyer dhe njerku i tij abuziv, të cilin kurrë nuk pushoi së dashuri dhe emri i të cilit e mori; tërhequr për Hillary Rodham shkëlqyer, bindëse, të cilin ai ishte i vendosur për t'u martuar; të përkushtuar me pasion, që nga fillimet e saj, tek vajza e tyre, Chelsea dhe në gjithë përvojën e atësisë; ngadalë dhe me dhimbje filluan të kuptonin se si mohimi i hershëm i dhimbjes e çoi atë në disa herë në sjellje të dëmshme të sjelljes.

Libri i presidentit Klinton është gjithashtu një përmbledhje më e hollësishme, dhe më e nuancuar e një presidencie të shkruar ndonjëherë - duke përfshirë jo vetëm pikat dhe krizat e larta, por mënyra se si funksionon presidenca: bombardimet e përditshme të problemeve, personaliteteve, konflikteve, pengesat, arritjet.

Kjo është një testament për ndikimin pozitiv në Amerikë dhe në botën e punës së tij dhe të idealeve të tij.

Është llogaria e një presidenti nën sulmin e bashkërenduar dhe të paepur të orkestruar nga armiqtë e tij në të djathtën e djathtë dhe si mbijetoi dhe mbizotëronte.

Është një thesar i momenteve të kapura gjallë, mes tyre:

• Djali dhjetëvjeçar i shikuar konventat politike kombëtare në televizionin e ri (dhe të parë) të familjes së tij.

• Kandidati i ri që kërkon vota në kodrat Arkansas dhe shikuesi lokal i cili i thotë atij, "Kushdo që do të bënte fushatë në një birrë të përbashkët në Joiner në mesnatë, të shtunën, meriton të mbajë një kuti. . . . Ju do të fitoni këtu. Por kjo do të jetë vendi i vetëm i mallkuar që fitoni në këtë qark. "(Ai kishte të drejtë në të dyja akuzat.)

• Udhëtimi me kalërim i fushatës së vitit 1992.

• Shkëmbimet jashtëzakonisht të sinqerta me Newt Gingrich dhe Bob Dole.

• Manipulimi delikat ishte i nevojshëm për të bindur Rabinin dhe Arafatin që të shtrëngonin duart për kamerën duke e mbajtur Arafatin nga puthjet e Rabinit.

• Kostoja, publike dhe private, e skandalit që kërcënoi presidencën.

Këtu është jeta e një figure të madhe kombëtare dhe ndërkombëtare, të zbuluar me gjithë talentet dhe kontradiktat e tij, thuhet hapur, drejtpërdrejt, në zërin e tij plotësisht të njohur. Një libër unik nga një amerikan unik.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Clinton, Bill. The Late Show with David Letterman, CBS, 3 gusht 2004.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]