Jump to content

Jezuizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Jesuism (Jesusism ose Jesuanism) është filozofia apo mësimet e Jezusit të Nazaretit , dhe me respektimin e këtyre mësimeve. [ 1 ] Jesuism dallon nga dhe nganjëherë krahasim me rrjedhë krishterimit . [ 2 ] Në mënyrë të veçantë, termi është në kontrast shpesh me teologjinë atribuohen Palit nga Tarsi dhe të përgjithshme të Kishës dogmë . [ 3 ] [ 4 ] Jesuism nuk është kundër Biblës krishtere apo doktrinën e Kishës, por ajo nuk e konfirmon autoritetin e tyre mbi mësimet e Jezusit . Si një filozofi, Owen Flanagan karakterizuar Jesuism si natyralist dhe racionalist , refuzimin e konfliktit mes fesë dhe shkencës . [ 5 ] Edhe pse nuk e lidhur në mënyrë specifike me Jesuism, e letër Bibles e kuqe janë një metodë e studiuar mësimet e Jezusit. Një tjetër është Jefferson Bibla . Shumë studiues të Dhiatës së Re janë përpjekur të identifikojnë thëniet autentike të Jezusit dhe veprimet. Geza Vermes , në veçanti, në e tij "Ungjilli autentik të Jezusit" identifikon se çfarë elemente të ungjijve sinoptikë i atribuohen Jezusit. [ 6 ]