Johann Kaspar Lavater

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Johann Kaspar Lavater.

Johann Kaspar Lavater ose Gaspard Lavater (15 nëntor 1740 në Cyrih - 4 janar 1801 në Zyrih) ishte një teolog zviceran dhe shkrimtar i gjuhës gjermane. Ai është i njohur mirë për punën e tij në fizionomi: Arti i ditur nga burrat fytyrën (1775-1778), Paris, Depélafoi, Shopping Rruga Grands Augustins, Nr 21, 1820.

Goethe, ai ishte një mik, është parë për simpatinë e tij të punës edhe pse nuk e ndajnë aderimin e tij të verbër ndaj besimit të krishterë. E lidhur në Vitet 1770, pavarësisht nga dallimet serioze tashmë, Lavater dhe Gëte kurrë nuk pushoi për të lëvizur larg nga njëri-tjetri nga momenti Goethe ushtruar gjykim të ashpër Ponc Pilatus Lavater, duke e akuzuar atë nuk ka menduar mjaft për Biblën dhe e përdorin atë me afërsi. Më thellësisht, iracionalizëm Lavater mund qu'indisposer Goethe, bindet besim, por të kujdesshëm kurrë të heqë dorë nga të drejtat e arsyes.

Nga antikiteti në Lavater, fizionomia ose metoposcopy ka një traditë të gjatë dhe të pasur përmes arabëve. Shekujve në vijim në pasion dhe këtë pasion Rilindjes dhe ka kulmin në shekullin e nëntëmbëdhjetë. Ndër veprat e tjera përfshijnë Savonarola (physionomiæ kirurgjie, 1450); Gerolamo Cardano (Jerome Cardan) shkroi 1560 Metoposcopia e tij që do të publikohet në vitin 1658, i ilustruar me vizatime Giambattista della Porta publikon De Humana physiognomia (1586), i cili gëzon prestigj të madh. Ne gjithashtu duhet të përmendim, në mesin e qindra librave, Ciro Spontone, The Metoposcopia 1625; Rudolfus Goclenius, Physiognomica dhe chiromantica specialia 1625; Richard Saunders, fizionomia, dhe Chiromacie, metoposcopy, 1653. Lavater është pjesë e kësaj tradite të gjatë të fizionomisë të cilën ai nuk është themelues.