Jump to content

John D. Rockefeller

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Portreti Full HD i 56-vjeçarit John D. Rockefeller.

John Davison Rockefeller Sr. (8 korrik 1839 - 23 maj 1937) ishte një manjat biznesi dhe filantropist amerikan. Ai është konsideruar gjerësisht si amerikani më i pasur i të gjitha kohërave dhe personi më i pasur në historinë moderne. Rockefeller lindi në një familje të madhe në Upstate New York që u shpërngul disa herë përpara se të vendosej përfundimisht në Cleveland. Ai u bë një asistent kontabilist në moshën 16-vjeçare dhe hyri në disa partneritete biznesi duke filluar në moshën 20-vjeçare, duke e përqendruar biznesin e tij në rafinimin e naftës. Rockefeller themeloi Kompaninë Standard Oil në 1870. Ai e drejtoi atë deri në 1897 dhe mbeti aksioneri më i madh i saj.

Pasuria e Rockefeller u rrit ndërsa vajguri dhe benzina u rritën në rëndësi dhe ai u bë personi më i pasur në vend, duke kontrolluar 90% të të gjithë naftës në Shtetet e Bashkuara në kulmin e tij. Nafta u përdor në të gjithë vendin si burim drite deri në hyrjen e energjisë elektrike dhe si lëndë djegëse pas shpikjes së automobilit. Për më tepër, Rockefeller fitoi ndikim të madh në industrinë hekurudhore e cila transportonte naftën e tij në të gjithë vendin. Standard Oil ishte besimi i parë i madh i biznesit në Shtetet e Bashkuara. Rockefeller revolucionarizoi industrinë e naftës dhe, përmes inovacioneve të korporatave dhe teknologjisë, ishte i dobishëm si në shpërndarjen e gjerë ashtu edhe në uljen drastike të kostos së prodhimit të naftës. Kompania dhe praktikat e tij të biznesit u kritikuan, veçanërisht në shkrimet e autores Ida Tarbell.

Gjykata e Lartë vendosi në 1911 se Standard Oil duhet të çmontohet për shkelje të ligjeve federale antitrust. Ajo u nda në 34 njësi të veçanta, të cilat përfshinin kompani që u bënë ExxonMobil, Chevron Corporation dhe të tjera - disa prej të cilave kanë ende nivelin më të lartë të të ardhurave në botë. Në fund rezultoi se segmentet individuale të kompanisë vlejnë më shumë se e gjithë kompania kur ishte një entitet - shuma e pjesëve vlente më shumë se e tëra - pasi aksionet e tyre dyfishoheshin dhe trefishoheshin në vlerë në vitet e hershme. Rrjedhimisht, Rockefeller u bë miliarderi i parë i vendit, me një pasuri me vlerë gati 2% të ekonomisë kombëtare. Pasuria e tij personale u vlerësua në vitin 1913 në 900 milionë dollarë, që ishte pothuajse 3% e PBB-së së SHBA-së prej 39.1 miliardë dollarësh atë vit. Kjo ishte vlera e tij neto kulmore dhe arrin në 24.7 miliardë dollarë (në dollarë 2021, e rregulluar nga inflacioni).

Rockefeller kaloi pjesën më të madhe të 40 viteve të fundit të jetës së tij në pension në Kykuit, pasuria e tij në Westchester County, Nju Jork, duke përcaktuar strukturën e filantropisë moderne, së bashku me industrialistë të tjerë kyç si manjati i çelikut Andrew Carnegie. Pasuria e tij u përdor kryesisht për të krijuar qasjen sistematike moderne të filantropisë së synuar përmes krijimit të fondacioneve që patën një efekt të madh në mjekësi, arsim dhe kërkime shkencore. Themelet e tij ishin pioniere në zhvillimet në kërkimin mjekësor dhe ishin të dobishëm në zhdukjen pothuajse të krimbit të gjirit dhe etheve të verdha në Shtetet e Bashkuara. Ai dhe Carnegie i dhanë formë dhe shtysë nëpërmjet bamirësive të tyre veprës së Abraham Flexner, i cili në esenë e tij "Edukimi Mjekësor në Amerikë" i dha në mënyrë të prerë empirizmin si bazë për sistemin mjekësor të SHBA-së të shekullit të 20-të.

Rockefeller ishte gjithashtu themeluesi i Universitetit të Çikagos dhe Rockefeller University dhe financoi themelimin e Universitetit Qendror të Filipineve në Filipine. Ai ishte një baptist i devotshëm i veriut dhe mbështeti shumë institucione të bazuara në kishë. Ai i përmbahej abstenimit total nga alkooli dhe duhani gjatë gjithë jetës së tij. Për këshilla, ai u mbështet ngushtë te gruaja e tij Laura Spelman Rockefeller me të cilën kishte pesë fëmijë. Ai ishte një kongregant besnik i Kishës së Misionit Baptist të Rrugës Erie, jepte mësim në shkollën e së dielës dhe shërbeu si administrues i besuar, nëpunës dhe portier i rastësishëm. Feja ishte një forcë udhërrëfyese gjatë gjithë jetës së tij dhe ai besonte se ishte burimi i suksesit të tij. Rockefeller konsiderohej gjithashtu një mbështetës i kapitalizmit bazuar në një perspektivë të Darvinizmit social dhe ai citohej shpesh të thoshte: "Rritja e një biznesi të madh është thjesht një mbijetesë e më të fortit".