Jorge Amado

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Jorge Amado
Jorge Amado, 1935

Ditëlindja:10 gusht 1912
Vendlindja:Flag of Brazil.svg Brazili Itabuna Brazil
Ditëvdekja:6 gusht 2001
Vendvdekja:Flag of Brazil.svg Brazili Itabuna Brazil (89 vjeç)
Kombësia:Brazilian
Zhanri:Romane, tregime,

Jorge Amado de Faria (10 gusht 1912, Itabuna, Bahia - 6 gusht 2001, Salvador, Bahia) ishte një shkrimtar brazilian i shkollës moderniste. Ka botuar librin me titull “Shqipëria e re”. Në Shqipëri u botua i përkthyer nga frëngjishtja, dhe ky përkthim, ishte mbas shumë botimeve në gjuhë të huaja të këtij libri në frëngjisht, portugalisht, spanjisht, çekisht, rumanisht, rusisht, dhe në gjuhën kineze.

Jorge Amado erdhi për herë të parë dhe të fundit në Shqipëri në marsin e vitit 1950. Ai ishte delegat i Komitetit Botëror të Partizanëve të Paqes dhe mori pjesë në Kongresin e Partizanëve të Paqes që u bë në Tiranë në 1950.

Qëndroi më pak se 2 javë në Shqipëri. Njohu jetën dhe rindërtimin e Shqipërisë. Takoi personalitetet e politikës dhe kulturës, njerëzit e thjeshtë të popullit, pa me sytë e tij realitetin. Në atë kohë Jorge Amado njihej si shkrimtar dhe poet i madh revolucionar.