Jump to content

José Mujica

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

José Alberto "Pepe" Mujica Cordano (shqiptim spanjisht: [Xose Muxika]; lindur 20 maj 1935) është një politikan nga Uruguai i cili ishte President i Uruguait midis viteve 2010 dhe 2015. Një ish-luftëtar guerilas urban me Tupamaros, u burgos për 13 vjet gjatë diktaturës ushtarake në vitet 1970 dhe 1980. Anëtar i koalicionit të partive të krahut të majtë, Mujica ishte ministër i Blegtorisë, Bujqësisë dhe Peshkimit 2005-2008 dhe Senator. Si kandidat i Broad Front, ai fitoi zgjedhjet presidenciale të 2009 dhe mori detyrën si President më 1 prill 2010.

Ai është përshkruar si presidenti me i varfër në botë, për shkak të jetesës e tij modeste dhe dhurimit të 90 për qind të pagës së tij mujore prej 12.000 $ në dobi të organizatave bamirëse me qëllim që njerëzit e varfër dhe sipërmarrësit e vegjël të përfitojnë.