Jump to content

Josep Pla

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Josep Pla Casadevall
Të dhëna vetjake
U lind më8 mars 1897
Palafrugell, Girona
Vdiq më23 prill 1981
Llofriu|Llofriu, Girona
PunësimiGazetar, shkrimtar

Josep Pla Casadevall (8 mars 1897, Palafrugell, Girona - 23 prill 1981, Llofriu, Girona) ishte gazetar dhe autori i njohur katalunas-spanjoll. Si gazetar ai punoi në Francë, Itali, Angli, Gjermani dhe Rusi, prej nga shkroi kronika politike dhe kulturore mbi Kataluninë.

Djali i pronarëve të bizneseve rurale të mjeteve modeste nga Baix Empordà, ai mori diplomën e tij të shkollës së mesme në Gironë, ku, duke filluar në 1909, ai ishte një student me konvikt në Colegio de los Maristas (Marist School). Në vitin e tij të fundit akademik (1912-13), ai kishte për të marrë provimet e tij të fundit pa pasur nevojë për kurse për shkak se ai u përjashtua nga konvikti shkollor. Në vitin 1913 ai u regjistrua për të studiuar shkencën në Universitetin e Barcelonës dhe filloi studimet e tij në mjekësi, por në mes të kursit të tij të parë, ai ndryshoi mendjen e tij dhe u regjistrua për të studiuar juridikun. Zbrazëtira që ai ndjeu në jetën e tij në universitet nuk e ka penguar atë ta përfshijë veten në një mjedis tjetër që të përqendrohet në disorientation intelektuale të rinisë së tij - Barcelona Ateneo Club, me bibliotekën e saj dhe mbi të gjitha tertuliat e përditshme (grupi diskutim) të udhëhequr nga Dr Joaquim Borralleras dhe ku morën pjesë nga të famshëm të tillë si Josep Maria de Sagarra, Eugeni d'Ors dhe Francesc Pujols. Admirimi i tij për Pio Baroja erdhi nga kjo periudhë - një referencë të vazhdueshme për brezin e tij - si dhe ndikimin e Alexandre Plana, një mik fëmijërisë dhe mësues, të cilin ai e krediton me vendimin e tij që të distancohet nga stili me pretendime të shekullit të 19-të dhe për të mbështetur "një literaturë për të gjithë botën" në bazë të "kuptueshmëri, qartësi dhe thjeshtësi", ide të cilat do të jenë karakteristika të vazhdueshme gjatë karrierës së tij letrare.

Në 1919 ai u diplomua me një diplomë në Juridik dhe filloi të punojë në gazetari, për herë të parë në Las Noticias (Lajme) dhe menjëherë pas publikimit në natën e La Publicidad (Publiciteti). Ai e filloi udhëtimin e tij si korrespondent në qytete të ndryshme të Evropës (Paris, Madrid, Portugalia, Italia, Berlin). Një nacionalist modern katalunas, në 1921 ai u zgjodh si një "diputado" (Anëtar i Parlamentit) të Bashkësisë së Katalonjës (Commonwealth i Katalonjës) nga "Lliga Regionalista" (Regionalist League) "në rajonin e tij të lindjes, Baix Empordà. Në vitin 1924, nën diktaturën e Primo de Riveras, ai iu nënshtrua një procedure ushtarake dhe u dënua me mërgim për shkak të një artikull kritik në lidhje me politikën spanjolle ushtarak në Marok, botuar në El Dia majorca-së (Dita).

Gjatë viteve të mërgimit të tij, ai negocioi me disa nga kundërshtarët kryesor të diktaturës si Francesc Macias. Ai vazhdoi të udhëtonte nëpër Evrope (Paris, Rusi, Angli), dhe në 1925 ai botoi librin e tij të parë, Coses Vistes, e cila ishte një sukses i madh dhe u shit në një javë. Ishte një vrojtim i mirë i estetikës së tij: "për të shkruar për gjërat të cilat e ka parë". Në vitin 1927 ai u kthye në Spanjë, la La PUBLICIDAD dhe filloi të bashkëpunojë me La Veu de Catalunya, gazeta e Lliga Regionalista-së, të një tendence liberale-konservatore, të urdhrave të Francesk Kambos -udhëheqës i nacionalizmit të moderuar katalan, i tubimeve të famshme në të cilat ai mori pjesë rregullisht.

Në prill të vitit 1931, në të njëjtin mëngjes të shpalljes së Republikës, ai u ftua në Madrid nga Cambo si korrespondent parlamentar i La Veu dhe u bë një dëshmitar në ditët e para të Republikës. Libri i Madridit i ngjarjeve të dukshme të këtyre muajve, me vlera të mëdha historike është El advenimiento de la República (ardhjen e Republikës). Ai mbeti në Madrid gjatë pothuajse gjithë periudhës Republikane, duke shkruar karakteristika rreth Parlamentit, të cilat e lejuan atë të përzihej me elitën politike dhe kulturore spanjolle. Pla, i cili nuk ishte as një anti-republikan dhe as një anti-monarkist por një pragmatist i cili dëshironte të shikonte një modernizim të shtetit, në fillim shprehu një simpati të caktuar për Republikën. Ai besonte se sistemi i ri politik do të mund të realizohet në Spanjë nëse konsolidohet vetvetja sipas modelit republikan francez, edhe pse pak nga pak ai ishte duke u zhgënjyer me rrjedhën e ngjarjeve deri sa më në fund e konsideroi si "një çmenduri e furishme dhe destruktive".

Për arsye shëndetësore, ai braktisi Madridin e shqetësuar dhe të rrezikshëm disa muaj para fillimit të Luftës Civile Spanjolle. Edhe Barcelona iu duk e pasigurt për të dhe ai iku në një barkë të republikës katalane ndaj Marsejës, në shtator të vitit 1938, në shoqërinë e Adi Enberg, një shtetas norvegjez i lindur në Barcelonë i cili ka punuar për shërbimin spiunazhit frankoist. Ajo ishte personi i vetëm nga jeta e tij të fshehtë dhe shpesh e varfër për nga ana romantike. Ai vazhdoi mërgimin e tij në Romë, ku ai shkroi një pjesë të mirë të Historia de la Republica Segunda Española (Historia e Republikës së Dytë Spanjolle), një detyrë për Francesc Cambo-një prej financuesve të kryengritjes ushtarake, të cilën Pla refuzoi për të ri-botouar gjatë jetës së tij, pavarësisht se është një vepër historike me interes të madh. Në vjeshtën e vitit 1938, Adi dhe Pla udhëtoi për në Biarritz dhe prej andej ata arritën të shkojnë në San Sebastian, ku u bashkuan me pjesën frankoiste të kontrolluar të Spanjës. Në janar 1939 ai, Manuel Aznar dhe gazetarë të tjerë hynë në Barcelonë së bashku me trupat fitimtare Frankoist. Në mes të shkurtit dhe prillit 1939, kur i dha fund luftës, ai u bë asistent menaxher i gazetës La Vanguardia nën drejtimin e Aznar. Të zhytur plotësisht nga rrjedha e ngjarjeve të periudhës menjëherë pas luftës dhe para dështimit të papritur të projektit të tij në La Vanguardia, ai shkoi në Empordà (Girona) dhe u nda nga Adi Enberg.

Në shtator të vitit 1939 ai botoi artikullin e tij të parë në Destino, revistë javore që miqtë e tij katalunase e krijuar në Burgos dhe për të cilën ai filloi të shkruante çdo javë, pas disa muaj më vonë, nga shkurti 1940. Këto janë vitet që ai kaloi duke udhëtuar nëpër rajonin e tij të lindjes, duke zbuluar peizazhet e saj dhe njerëzit, qytetet e vogla dhe, natyrisht, detin. Gjithashtu ai më në fund e pranoi rolin e tij borgjez të ulët rural dhe kurrë nuk ka jetuar përsëri në Barcelonë.

Për shkak të punës së tij të rregullt në Destino, edhe pse ai nuk ishte një nga forcat kryesore lëvizëse e saj, ai u kthye për të udhëtuar nëpër botë, jo si korrespondent, por si një vëzhgues gazetaresk, i cili lejoi atë për të shkruar raporte të mrekullueshme të udhëtimit: ai vizitoi Francën, Izraelin, Kubën, Nju Jorkun, Lindjen e Mesme, Amerikën e Jugut, dhe Rusinë. Sa i përket Izraelit, për shembull, ai la një dëshmi unike të viteve të para të ekzistencës si shtet - ai e vizitoi atë në vitin 1957, duke arritur në Tel Aviv në një anije nga Marseille plot hebrenj të zhvendosur. Ai mbërriti gjatë ndërtimit të qyteteve dhe infrastrukturës hebre në mes të shkretëtirës. Si kuriozitet, Pla kishte një prirje për udhëtimet në depozita shumë të ngadalshëm të naftës, e cila lejoi atë për të shkruar veprat e tij në mënyrë paqësore dhe pa zbavitje nga kontakti me turistët.

Në vitet e 1970-ta, Pla ua përkushtua plotësisht përgatitjes së veprave të tij, një fazë vendimtare dhe ku u zhvillua edhe stili i tij unik. Në mënyrë që të botojë këto vepra, ai llogarit në mbështetjen e çmuar të fshatarëve, shokët e Josep, botuesit të Destino. Ndërkohë, kultura në gjuhën katalanisht u rishfaq pak nga pak.

Pasi Frankoizmit u ndërpre nga Kushtetuta Spanjolle të vitit 1978, edhe pse tashmë duke qenë shkrimtari më i lexuar në gjuhën katalane, autorë të tjerë në katalunisht (me shumicë dërrmuese majtist) nuk e falin atë për mbështetjen e tij të fundit për frankoistët gjatë Luftës Civile dhe bashkëjetesën e tij me regjimit (Pla numërohen si paqësor dhe urdhëroi evolucionin drejt demokracisë). Ai u kritikua edhe nga autorë të tjerë katalan për shkak të përbuzjes së tij për trillim si një formë letrare.

Ai e provoi veten në mënyrë të barabartë nga distanca: kritika e tij shpesh sarkastik e disa figurave katalane politike dhe kulturore ka rezultat, të ngjashme me rastin e artistit Salvador Dali, se kultura katalunase ia mohoi atij njohjen në formën e shpërblimeve (refuzimi për të dhënë atij çmimin d'Honor de les Lletres). Ata e tjetërsuan atë nga revista e tij për jetën, dhe ata nuk e njohën vlerën e tij të jashtëzakonshme deri shumë vite më vonë.

Edhe kështu, në vitin 1980, pranë fundit të jetës së tij, Josep Tarradellas i dha atij d'Medalla ose de la Generalitat de Catalunya (medaljen e artë të Qeverisë Autonome të Katalonisë).

Pla vdiq në vitin 1981 në Empordà, vendin e tij të lindjes, duke lënë tridhjetë e tetë vëllime (mbi njëzet e pesëmijë kubitë faqet) e Obra Completa (Veprës Komplete) të publikuara, si dhe shumë gazeta të mbledhura që janë botuar që nga vdekja e tij.

Pla jetoi një jetë kushtuar shkrimeve. Përmbledhja e Obres Completes (Veprës Komplete, 46 vëllime dhe afër 30,000 faqe), e cila është një koleksion i shkrimeve të tij gazetareske, raporteve, artikujve, eseve, biografive, novelave dhe disa poemave jep idenë e planit të tij të frikshëm të punës derisa ndërlikohet klasifikimi i tyre kronologjik. Shumë nga këto faqe janë fryt i një procesi të ndërlikuar të rishikimeve që nga rinia e tij dhe artikujt javor që u publikuan në Destino për afro 40 vjet, ashtu si qindra artikuj të publikuar në gazeta të ndryshme dhe një bollëk shkresash.

Klasifikimi i temave nuk është gjithmonë i lehtë, pasi disa artikuj paraqiteshin në vende të ndryshme me nga pak ndryshim, tematika e tij është e gjerë dhe, mbi të gjitha, kufijtë ndërmjet zhanreve që ai i zhvilloi nuk janë gjithmonë të qartë.

Sidoqoftë, ne mund të bëjmë përpjekje për organizimin e tyre në disa zhanre (vitet e përshkruara i takojnë botimit origjinal, dhe jo përkthimeve e botimeve të Veprës Komplete).

 • Tregimtare: Coses vistes (1925), Linterna mágica (1926), Relaciones (1927) janë libra në të cilat dominon narratimi por i afrohet dhe lë të kuptohet se në gjini të tjera të mëpastajme do të jenë themelore në punën e tij. La vida amarga, El carrer estret (1952) dhe Aigua de mar janë tregime të mëvonshme.
 • Libra me ngjarje dhe kujtime të rëndësishme: librat me ngjarje të rëndësishme i japin Plait një liri të madhe në kombinimin e gjinive të ndryshme - ditarit personal, përshkrimeve, tregimeve, dialogjeve, mendimeve personale, këshilla lexuesit, protrete dhe analiza te zakoneve të njerëzve dhe qyteteve. El quadern gris është një libër i ngjarjeve të rëndësishme që i kushtohet Plait. Nuk ishte ditar autentik, por një libër letrar i ngjarjeve, të përpiluara më pas. Motivi qendror i librit me ngjarje të rëndësishme janë të fshatit Ampurdan, përshkrimet e jetës së përditshme dhe tregimi i ideve të autorit me anë të shkrimit.
 • Esetë antropologjike dhe folklorike: El payés y su mundo (1990) dhe Les hores (1953).
 • Biografike: Vida de Manolo (1928), Santiago Rusiñol y su tiempo (1955), Francesc Cambó(1928–1930), Homenots, Retrats de passaport dhe Tres senyors. Punime të tjera biografike janë Girona, un llibre de records (1952), Primera Volada, Notes disperses dhe Notes del capvesprol.
 • Reportazhe: Les illes, Viatge a la Catalunya Vella, Itàlia i el Mediterrani, Les Amèriques, Sobre París i França, Cartas de lejos dhe Israel, 1957 (1957).
 • Shkrime politike: Madrid. El advenimiento de la República (1933), Crónicas parlamentarias (1933–1934) dhe (1934–1936).

Pasluftës në Spanjë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë viteve të para të regjimit të Frankos, dhe për shkak të ndalimit të botimeve katalunisht, botimet e mëposhtme u bënë në spanjisht: Guía de la Costa Brava (1941), Las ciudades del mar (1942), Viaje en autobús (1942) - konsiderohet si një nga veprat e tij më të mëdha, dhe provë për mjeshtërinë e tij të shkëlqyer në spanjisht - Rusiñol y su tiempo (1942), El pintor Joaquín Mir (1944), Un señor de Barcelona (1945) dhe La huida del tiempo (1945).

Veprat e zgjedhura

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 • 1925: Coses vistes
 • 1925: Rússia. Notícies de l'URSS. Una enquesta periodística
 • 1926: Llanterna màgica
 • 1927: Relacions
 • 1928: Vida de Manolo
 • 1928: Cartes de lluny
 • 1929: Cartes meridionals
 • 1929: Madrid, 1921 (Un dietari)
 • 1928-1930: Francesc Cambó
 • 1931: Vint-i-cinc anys de política catalanista (L'obra de Cambó)
 • 1931: Madrid. L'adveniment de la República
 • 1934: Viatge a Catalunya
 • 1947: Cadaqués
 • 1950: Bodegó amb peixos
 • 1951: L'illa dels castanyers
 • 1951: Pa i raïm
 • 1951: Un senyor de Barcelona
 • 1952: El carrer Estret
 • 1952: Llagosta i pollastre
 • 1952: El vent garbí
 • 1952: Girona
 • 1952: Els pagesos
 • 1953: Nocturn de primavera
 • 1953: Els anys
 • 1953: Les hores
 • 1954: Contraban
 • 1954: Peix fregit
 • 1954: L'Empordanet
 • 1955: Cartes d'Itàlia
 • 1955: Santiago Rusiñol i el seu temps
 • 1955: Els moments
 • 1955: Ëeek-end d'estiu a Nova York
 • 1956: De l'Empordanet a Barcelona

Në periudhën kur u ndaluan botimet katalunisht, ai botoi këto vepra në spanjisht:

 • 1941: Guía de la Costa Brava
 • 1942: Las ciudades del mar
 • 1942: Viaje en autobús
 • 1942: Rusiñol y su tiempo
 • 1944: El pintor Joaquín Mir
 • 1945: Un señor de Barcelona
 • 1945: La huida del tiempo
(A biography of the writer, based on the reading and interpretation of his Complete Works).
 • Josep Pla, Cristina Badosa, Lletra UOC.

Lidhjet e jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]