Jump to content

Kënaqësi nga jeta

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kënaqësia nga jeta është një masë mirëqenieje të një personi në aspektin e marrëdhënies, të qëllimeve vetëkoncepteve dhe aftësisë së vetëperceptuar për të përballuar jetën. Kënaqësia me jetën përfshin një qëndrim të favorshëm ndaj jetës së dikujt në vend të një vlerësimi të ndjenjave aktuale. Lumturia nga jeta është matur në lidhje me gjendjen ekonomike, shkallën e arsimimit,vendbanimin dhe faktorë të tjerë. [1] [2] [3] [4]

Kënaqësia e jetës është një pjesë kyçe e mirëqenies subjektive . Shumë faktorë ndikojnë në mirëqenien subjektive dhe kënaqësinë nga jeta. Faktorët socio-demografikë përfshijnë gjininë, moshën,të ardhurat dhe arsimin. Faktorët psikosocialë përfshijnë shëndetin,aftësinë funksionale, nivelin e aktivitetit dhe marrëdhëniet sociale. [5]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Life satisfaction". OECD Better Life Index. Marrë më 7 shkurt 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Gilman, Rich; Huebner, Scott (verë 2003). "A Review of Life Satisfaction Research with Children and Adolescents" (PDF). School Psychology Quarterly. 18 (2): 192–205. doi:10.1521/scpq.18.2.192.21858. Marrë më 5 mars 2013. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Ernst Kossek, Ellen; Ozeki, Cynthia (prill 1998). "Work-Family Conflict, Policies, and the Job-Life Satisfaction Relationship: A Review and Directions for Organizational Behavior-Human Resources Research" (PDF). Journal of Applied Psychology. 83 (2): 139–149. doi:10.1037/0021-9010.83.2.139. Marrë më 5 mars 2013. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Serrano, Juan Pedro; Latorre, Jose Miguel; Gatz, Margaret; Montanes, Juan (qershor 2004). "Life Review Therapy Using Autobiographical Retrieval Practice for Older Adults With Depressive Symptomatology" (PDF). Psychology and Aging. 19 (2): 272–277. doi:10.1037/0882-7974.19.2.272. PMID 15222820. Marrë më 7 mars 2013. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Fernandez-Ballesteros, R.; Zamarron, M. D.; Ruiz, M. A. (2001). "The contribution of socio-demographic and psychosocial factors to life satisfaction". Ageing & Society. 21 (1): 25–43. doi:10.1017/S0144686X01008078 – nëpërmjet Cambridge University Press. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)