Këshilli i Ministrave të Arabisë Saudite

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Këshilli i Ministrave të Arabisë Saudite (Arabisht: مجلس الوزراء السعودي) është kabinet i Mbretërisë së Arabisë Saudite. Udhëhiqet nga Mbreti i cili është Kryeministër. Këshilli përbën Kryeministra, Princi, i cili është zëvendësi i parë i Kryeminsitrit dhe Ministrat e Kabinetit. Që nga viti 2015, kanë qenë 23 ministra me portofol dhe shtatë ministra të shtetit, dy prej të cilëve kanë përgjegjësi speciale. Të gjithë ministrat të Kabinetit emërohen sipas urdhërit mbretërorë.[1]

Këshilli i Ministrave u themelua nga Mbretit Abdulaziz al Saudi në vitin 1953. Është përcaktuar se çdo anëtar i Këshillit duhet të jetë i lindur dhe të ketë prejardhje arabe, të jetë i njohur për drejtësi dhe aftësi dhe të mos jetë i dënuar për krime të pamoralshme ose çnderuese.[1]

Anëtarët[redakto | përpunoni burim]

Ministrat e Këshillit Saud[2][3]
Ministria Ministri Viti
Kryeministri Selman bin Abdulaziz Al Saud 2015
Zëvendëskryeministri dhe Ministri i Mbrojtjes Muhamed bin Selman Al Saud 2015 (Ministri i Mbrojtjes) 2017 (Zëvendëskryeministri)
Ministër i Mbrojtjes Kombëtare Khalid bin Abdulaziz bin Ayyaf Al Muqrin 2017
Ministër i Punëve të Jashtme Adel al-Jubeir 2015
Ministër i Punëve, Thirrjes dhe Udhëzimit Islam Abdullatif bin Abdulaziz el EsShejh 2017
Ministër i Edukimit Ahmed bin Muhammed El-Isa 2015
Ministër i Drejtësisë Valid bin Muhammed El Samaani 2015
Ministër i Energjisë, Industrisë dhe Burimeve Natyrale Halid el-Falih 2016
Ministër i Transportit Nabeel bin Mohammed Alamudi 2017
Ministër i Tregtisë dhe Investimeve Mexhid bin Abdullah El Kasabi 2016
Ministër i Ekonomisë dhe Planifikimeve Mohammed al-Tuwaijri 2017
Ministër i Shëndetësisë Tawfiq Al Rabiah 2016
Ministri i Informacionit Awwad Alawwad 2017
Ministër i Kulturës Badr bin Abdullah bin Mohammed Al Farhan 2018
Ministër i Shërbimeve Civile Sulaiman Al-Hamdan 2017
Ministër i Financave Mohammed Al-Jadaan 1996
Ministër i Mjedisit, Ujit dhe Bujqësisë Abdurrahman Abdul Mohsen Al-Fadli 2016
Ministër i Haxhit dhe Umres Muhammed Saleh Benten 2016
Ministër i Strehimit Mexhid bin Abdullah El Hogail 2015
Ministër i Tekonolgjisë dhe Komunikimit Mohammed I. Al-Suwaiyel 2015
Ministër i Punëve Komunale dhe Rurale Abdullatif bin Abdulmelik el EsShejh 2015
Ministri i Punës dhe Zhvillimit Social Ahmad bin Sulaiman Alrajhi 2018
Ministër i Shtetit Abdulaziz bin Abdullah El Saudi 2015
Ministër i Shtetit për Punët e Jashtme Nizar bin Obaid Madani 1997
Ministër i Shtetit Muttlab bin Abdullah Al Nafissa 1995
Ministri i Shtetit për Çështjet e Gjirit Thamer al-Sabhan 2017
Ministër i Shtetit për Punët e Këshillit Mohammed bin Faisal Abu Saq 2014
Ministër i Shtetit Essam bin Saad bin Saeed 2015
Ministër i Shtetit Saad bin Khalid Al Jabry 2015
Ministër i Shtetit Mohammed bin Abdulmelik El EsShejh 2015
Ministër i Shtetit Halid bin Abdulrahman El Eissa 2015
Ministër i Shtetit Musaad bin Mohammed El Aiban 1995

Referimet[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ a b "The Law of the Council of Ministers". Royal Embassy of Saudi Arabia, Washington, DC. Marrë më 27 June 2010. 
  2. ^ "Biographies of Ministers". Royal Embassy of Saudi Arabia, Washington, DC. Marrë më 27 June 2010. 
  3. ^ "Saudi Arabia Government". The Saudi Network. Marrë më 27 June 2010.