Kafazi i brinjëve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kafazi i brinjëve të njeriut.

Kafazi i brinjëve është një mbyllje endoskeletore në kraharorin e shumicës së kafshëve vertebrore që përfshin brinjët, kolonën vertebrale dhe sternumin, i cili mbron organet vitale si zemra, mushkëritë dhe enët e mëdha. Mbyllja rrethore e formuar nga kafazet e kraharorit majtas dhe djathtas, së bashku të njohur si kafazi i kraharorit, është një strukturë kockore dhe kërcore gjysmë e ngurtë që rrethon zgavrën e kraharorit dhe mbështet brezat e shpatullave për të formuar pjesën thelbësore të skeletit boshtor.

Një kafaz tipik i kraharorit njerëzor përbëhet nga 12 palë brinjë dhe kërce brinjë fqinje, sternum (së bashku me procesin manubrium dhe xiphoid) dhe 12 rruaza torakale që artikulohen me brinjët. Kafazi i kraharorit siguron gjithashtu lidhje për muskujt skeletorë të jashtëm të qafës, gjymtyrëve të sipërme, barkut të sipërm dhe shpinës, dhe së bashku me lëkurën e sipërme dhe fascinë dhe muskujt e lidhur, përbëjnë murin e kraharorit.

Në tetrapodët, kafazi i kraharorit mban në thelb muskujt e frymëmarrjes (diafragmën, muskujt ndërbrinjorë, etj.) që janë thelbësorë për thithjen aktive dhe nxjerrjen e detyruar, dhe për këtë arsye ka një funksion të madh ventilues në sistemin e frymëmarrjes.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]