Kagura

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
The Kagura Dancer, nga Suzuki Harunobu. Periudha Edo, rr. 1766

Kagura (Japonisht: 神楽, "zot-argëtim") është një lloj valle ceremoniale rituale Shinto. Termi është një tkurrje e shprehjes kami no kura ("vend i zotit"), që tregon praninë e perëndive (kami) në praktikë.

Një funksion kryesor i kagura është chinkon (pastrimi dhe lëkundja e shpirtit), që përfshin një proces procesion-trans. Zakonisht një shaman femër do të kryejë kërcimin dhe do të marrë orakullin nga perëndia - në mjedis, vetë kërcimtarja kthehet në zot gjatë performancës.[1] Dikur një art rreptësisht ceremonial që rrjedh nga kamigakari (神懸, "hyjnizimi orakular"), kagura ka evoluar në shumë drejtime gjatë harkut prej më shumë se një mijëvjeçari. Sot, ajo është një traditë e gjallë, me rituale të lidhura me ritmet e kalendarit bujqësor, që lulëzojnë kryesisht në pjesë të Prefekturës Shimane dhe në qendrat urbane si Hiroshima.[2]

Llojet e kagurës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekzistojnë dy lloje kryesore të kagurës: mai dhe odori. Mai përbëhet nga lëvizje të ngadalta rrethore, duke theksuar qetësinë dhe elegancën, ndërsa aroma përbëhet nga kërcimi dhe kërcimi i shpejtë, duke theksuar aktivizimin dhe energjinë. Të dy llojet mund të kuptohen si dy faza të kagurës: mai është një proces përgatitor për ekstazën dhe odori është faza e ekstazës së pavetëdijshme.

Gjatë mai, shamanja femër, e rrethuar nga një grup priftërinjsh, mban një gohei (një shkop ceremonial që përdoret për të pastruar ose pastruar) si dhe instrumente që prodhojnë tinguj dhe angazhohet me lëvizje rrethuese për të thirrur hyjnitë. Sapo shamanja femër hyn në një gjendje të pushtuar, ajo kalon në lëvizjet kërcyese spontane të odori.[1]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Epikat Kojiki dhe Nihon Shoki përshkruajnë një origjinë folklorike për vallet. Në këto tekste, ekziston një përrallë e famshme legjendare për perëndeshën e diellit Amaterasu, e cila u tërhoq në një shpellë, duke sjellë errësirë dhe të ftohtë në botë. Ame-no-Uzume, perëndesha e agimit dhe e argëtimit, i udhëhoqi perënditë e tjera në një vallëzim të egër dhe e bindi Amaterasu të dilte për të parë se për çfarë ishte zhurma.[3] Kagura është një nga një sërë ritualesh dhe artesh që thuhet se rrjedhin nga kjo ngjarje.

Fillimisht e quajtur kamukura/kamikura (神座), kagura filloi si valle të shenjta të kryera në oborrin perandorak nga vajzat e faltoreve (miko) të cilat supozohej se ishin pasardhës të Ame-no-Uzume. Gjatë performancës, vajzat e faltores zakonisht përdorin një pajisje kanalizuese për perëndinë, si maska dhe shtiza për të imituar ekstazën. Me muzikën kagura që ka fuqinë për të thirrur perënditë, miko fillon të kërcejë për t'u shndërruar në përfaqësimin e perëndive dhe për të marrë mesazhe si dhe bekime nga hyjnitë.[1] Në vitin 1871, zyrat e Iwami Shinto pretenduan se kagura teatrale e kryer nga priftërinjtë në perëndim të Japonisë ul dinjitetin e tyre dhe për këtë arsye e ndaloi shfaqjen. Për shkak të mbështetjes së grupeve interpretuese civile në atë kohë, pjesët e performancës ishin ende të ruajtura.[4]

Megjithatë, me kalimin e kohës, këto mikagura (御神楽) të kryera brenda zonave të shenjta dhe private të oborreve perandorake, frymëzuan vallet rituale popullore, të quajtura satokagura (里神楽), të cilat, duke qenë forma popullore, të praktikuara në fshatrat anembanë vendit, u përshtatën në tradita të tjera popullore dhe u zhvilluan në forma të ndryshme. Midis tyre janë miko kagura, shishi kagura dhe vallet kagura të stilit Ise dhe Izumo. Shumë variacione të tjera janë zhvilluar gjatë shekujve, duke përfshirë disa që janë mjaft të reja dhe shumica e të cilave janë bërë tradita popullore shumë të laicizuara.

Kagura, në veçanti ato forma që përfshijnë rrëfimin e tregimeve ose riprodhimin e fabulave, është gjithashtu një nga ndikimet kryesore në teatrin Noh.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c Averbuch, Irit (1998). "Shamanic Dance in Japan: The Choreography of Possession in Kagura Performance". Asian Folklore Studies (në anglisht). 57 (2): 293–329. doi:10.2307/1178756. ISSN 0385-2342. JSTOR 1178756.
  2. ^ Petersen, David. (2007). Invitation to Kagura: Hidden Gem of the Traditional Japanese Performing Arts. Morrisville: Lulu Press.
  3. ^ Nihongi: Chronicles of Japan from the Earliest Times to A.D. 697, translated from the original Chinese and Japanese by William George Aston. Book I, part 1, page 44f. Tuttle Publishing. Tra edition (July 2005). First edition published 1972. ISBN 978-0-8048-3674-6
  4. ^ Lancashire, Terence (2001). ""Kagura" - A "Shinto" Dance? Or Perhaps Not". Asian Music (në anglisht). 33 (1): 25–59. doi:10.2307/834231. ISSN 0044-9202. JSTOR 834231.