Jump to content

Kalaripayattu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kalarippayattu (malayalamisht കളരിപയറ്റ്, e theksuar [kaɭəɾip ː ajət ː ɨ̆]) është një art Dravidian ushtarak nga Kerala, India. Ndoshta një nga sistemet më të vjetër luftimeve në ekzistencë, [1] është praktikuar në Kerala dhe pjesë puqur të Tamil Nadu dhe Karnataka [2], si dhe verilindje të Sri-Lanka, dhe mes komunitetit Malayalee e Malajzisë. Fjala është shkruar në mënyra të ndryshme si payat kalari, kalarippayatta, kalaripayatt dhe shumë të tjerë në varësi të folme dhe sistemit romanisation përdorur.

Ai përfshin greva, nis, u përballur, format paraprakisht, armatime dhe metodat e shërimit. [2] variante rajonale janë klasifikuar në bazë të pozitës gjeografike në Kerala, këto janë të stilit veriore, jugore dhe stil stil qendrore. Veriore kalari payat është e bazuar në parimin e teknikë të vështirë, ndërsa stili jugor ndjek kryesisht teknikat e butë, edhe pse të dy sistemet e bëjnë përdorimin e koncepteve të brendshme dhe të jashtme.

Disa nga koreografi mësimi në payat kalari mund të aplikohet për të kërcyer [2] dhe valltarë kathakali që e njihnin artin ushtarak besohet të jetë dukshëm më mirë se sa të tjerë interpretues. Disa shkolla tradicional indian dance ende përfshijnë payat kalari si pjesë e ushtrimit të tyre regjimi.