Kamera

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një aparat fotografik është një instrument optik që përdoret për të kapur dhe ruajtur imazhe ose

Kamera Leica (1950).

video, qoftë në mënyrë dixhitale nëpërmjet një sensori elektronik të imazhit, ose kimikisht nëpërmjet një materiali të ndjeshëm ndaj dritës si filmi fotografik. Si një teknologji kryesore në fushën e fotografisë dhe videografisë, kamerat kanë luajtur një rol të rëndësishëm në përparimin e arteve pamore, mediave, argëtimit, mbikëqyrjes dhe kërkimit shkencor. Shpikja e kamerës daton në shekullin e 19-të dhe që atëherë ka evoluar me përparimet në teknologji, duke çuar në një gamë të gjerë llojesh dhe modelesh në shekullin e 21-të.

Video kamera.

Kamerat funksionojnë nëpërmjet një kombinimi të komponentëve dhe parimeve të ndryshme mekanike. Këto përfshijnë kontrollin e ekspozimit, i cili rregullon sasinë e dritës që arrin te sensori ose filmi; thjerrëza, e cila fokuson dritën; shikuesi, i cili lejon përdoruesin të shikojë paraprakisht skenën; dhe filmi ose sensori, i cili kap imazhin.

Ekzistojnë disa lloje kamerash, secila e përshtatshme për përdorime specifike dhe duke ofruar aftësi unike. Kamerat me refleks me një lente (SLR) ofrojnë imazhe të sakta në kohë reale përmes lentes. Kamerat me format të madh dhe të mesëm ofrojnë rezolucion më të lartë të imazhit dhe përdoren shpesh në fotografitë profesionale dhe artistike. Kamerat kompakte, të njohura për transportueshmërinë dhe thjeshtësinë e tyre, janë të njohura në fotografinë e konsumatorëve. Kamerat Rangefinder, me sisteme të veçanta shikimi dhe imazhi, u përdorën historikisht gjerësisht në fotoreporteri. Kamerat e filmit janë të specializuara për filmimin e përmbajtjeve kinematografike, ndërsa kamerat dixhitale, të cilat u përhapën në fund të shekullit të 20-të dhe fillim të shekullit të 21-të, përdorin sensorë elektronikë për të kapur dhe ruajtur imazhe.

Zhvillimi i shpejtë i teknologjisë së kamerave të smartfonëve në shekullin e 21-të ka mjegulluar linjat midis kamerave të dedikuara dhe pajisjeve shumëfunksionale, duke ndikuar thellësisht se si shoqëria krijon, ndan dhe konsumon përmbajtje vizuale.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]