Kanabō

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Shkopi i vogël antik japonez me një kapak hekuri në kokë me thumba hekuri dhe një copë fundi të kapur nga hekuri.

Kanabō (Japonisht 金棒; që do të thotë "shkop metal") është një shkop lufte me dy duar me thumba të mprehta ose të përdorura në Japoninë feudale nga samurai. Armët tjera të ngjajshme me këtë lloj janë nyoibo, konsaibo,[1][2] tetsubō dhe ararebo.[3] Armët e ngurta të lidhura pa thumba ose pullat janë kanemuchi (kanamuchi) dhe aribo (gojo/kirikobo).[4]

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kanabō dhe llojet e tjera të ngjashme të këtyre armëve të ngjashme me klub ishin ndërtuar nga druri i rëndë, ose të bëra tërësisht nga hekuri, me thumba hekuri ose kopsë në një fund. Një ose të dy skajet e klubeve të tipit prej druri mund të jenë të mbështjella në hekur. Armët e llojit kanabō erdhën në të gjitha madhësitë dhe forma me ato më të mëdhenjtë që ishin aq të gjata sa një njeri dhe një armë me dy duar, ndërkohë që ato më të lehta ishin kryesisht një dorë dhe gjatësia e parakalimit.

Forma mund të jetë e ngjashme me një shkop bejsbolli, me një fund të trashë të rëndë që ngushtohet drejt një doreze të hollë me një rreth, ose ata mund të jenë drejt të gjithë rrugën nga doreza deri në fund. Pjesa e boshtit mund të jetë e rrumbullakët (si në një shkop bejsbolli) ose poligonale; që do të thotë, ajo mund të jetë shumë-tipare me sipërfaqe të sheshta të veshura rreth boshtit qendror.[5][6][7]

Mitologji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kanabō ishte gjithashtu një armë mitike, shpesh e përdorur në tregime nga oni (demon japonez) pasi që ata ishin me reputacion jashtëzakonisht të fortë.[8][9] Sot ekziston një thënie në japonisht: "Ashtu si dhënia e një kanabō tek një oni" - që do të thotë të japësh një avantazh shtesë për dikë që tashmë ka përparësi (E fortë u bë më e fortë).[10] Një pasqyrim në perëndim mund të jetë "si shtimi i karburantit në zjarr".

Përdorimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Thuhet se një nga qëllimet e llojit të kanabōs ishte që të shkatërronin armatimin e armiqve, kockat dhe këmbët e kuajve të tyre.[11] Arti i përdorimit të kësaj arme të rëndë, kanabō-jutsu ose tetsubō-jutsu,[12][13] përbëhej nga zotërimi i bilancit dhe forcës; ajo kërkonte aftësi të mëdha për t'u rikuperuar nga një mungesë me klubin e rëndë, i cili mund të linte një lojtar të hapur për një kundërsulm.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Tuttle dictionary of the martial arts of Korea, China & Japan - Page 168 Daniel Kogan, Sun-Jin Kim - 1996
 2. ^ Pauley's Guide - A Dictionary of Japanese Martial Arts and Culture - Page 90 Daniel C. Pauley - 2009
 3. ^ Classical weaponry of Japan: special weapons and tactics of the ... - Page 91 Serge Mol - 2003
 4. ^ id=ZzIXkFec0e8C&pg=PA106&dq=aribo+gojo#v=onepage&q=aribo%20gojo&f=false Classical weaponry of Japan: special weapons and tactics of the martial arts, Serge Mol, Kodansha International, Jun 17, 2003, P.106
 5. ^ Secrets of the samurai: a survey of the martial arts of feudal Japan By Oscar Ratti, Adele Westbrook p.305
 6. ^ Mol Serge. Classical weaponry of Japan: special weapons and tactics of the martial arts. p. 91.
 7. ^ Heroes of the Grand Pacification: Kuniyoshi's Taiheiki eiyū den, p. 184
 8. ^ Tigers, Devils, and Fools: A Guide to Japanese Proverbs By Edward Trimnell p.115
 9. ^ Ishibashi, Tanzan. The Oriental economist, Volume 43. p. 45.
 10. ^ The netsuke handbook Reikichi Ueda p.175
 11. ^ Advanced Stick Fighting - Page 50 Masaaki Hatsumi - 2005
 12. ^ Kogan, Daniel, and Sun-Jin Kim (1996). Tuttle dictionary of the martial arts of Korea, China & Japan. page 277.
 13. ^ Draeger, Donn F., and Robert W. Smith. Comprehensive Asian fighting arts. p. 83.