Kapelabërësi (Aventurat e Elizës në Botën e Çudirave)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kapelabërësi, ilustruar nga John Tenniel

Kapelabërësi është një personazh imagjinar në Aventurat e Elizës në Botën e ÇudiraveLewis Carroll dhe vazhdimi i tij Through the Looking-Glass. Shprehja "i çmendur si një kapelabërës" para-daton veprat e Carroll. Kapelabërësi dhe Lepuri March janë përmendur si "të dy çmendur" nga Maçoku Cheshire, në Aventurat e Elizës në Botën e Çudirave në kapitullin e shtatë me titull "A Mad Tea-Party".

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aventurat e Elizës në Botën e Çudirave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kapelabërësi, së bashku me të gjitha qeniet e tjera trilluese, shfaqet së pari në romanin Aventurat e Elizës në Botën e Çudirave. Në të, Kapelabërësi i shpjegon Elizës se ai dhe Lepuri March janë gjithmonë duke pirë çaj sepse kur ai u përpoq të këndonte për Mbretëreshën e Zemrës, ajo e dënoi me vdekje për "vrasje të kohës", por ai i shpëtoi mashtrimit. Në shenjë hakmarrjeje, Koha (e përmendur si "ai" në roman) ndalet vetë në lidhje me Kapelabërësin, duke e mbajtur atë dhe Lepuri March mbërthyer në orën 18:00 (ose 6:00 pasdite) përgjithmonë.

Kur Eliza arrin në festën e çajit, Kapelabërësi karakterizohet nga ndërrimi i vendeve në tryezë në çdo kohë të caktuar, duke bërë vërejtje të shkurtra, personale, duke kërkuar enigma të papërgjegjshme dhe duke recituar poezi të pakuptimta, të gjitha këto përfundimisht e largojnë Elizën. Kapelabërësi shfaqet përsëri si dëshmitar në gjyqin e Fantit të Zemrës, ku Mbretëresha duket se e njeh atë si këngëtarin që ajo e dënoi me vdekje, dhe Mbreti i Zemrave gjithashtu e paralajmëron atë të mos jetë nervoz ose ai do ta ekzekutojë atë në vend”.

Through the Looking-Glass[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Karakteri shfaqet edhe shkurtimisht në Through the Looking-Glass (1871), vazhdimi i Aventurave të Elizës në Botën e Çudirave, nën emrin "Hatta" - përkrah Lepurit March me emrin "Haigha". Ilustrimi i John Tenniel përshkruan Hatta si duke pirë nga një filxhan çaji siç bëri në romanin origjinal. Eliza nuk komenton nëse Hatta është Kapelabërësi i ëndrrës së saj të hershme.