Lewis Carroll

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Lewis Carroll
LewisCarrollSelfPhoto.jpg
Caroll në vitin 1855
Emri:Charles Lutwidge Dodgson
Ditëlindja:27 janar 1832
Vendlindja:Daresbury, Cheshire, Angli
Ditëvdekja:14 janar 1898 (65 vjet)
Vendvdekja:Guildford, Surrey, Angli
Pseudonim(e):Lewis Carroll
Kombësia:Britanikë
Edukimi:Rugby School, Universiteti i Oksfordit
Zhanri:Letërsi për fëmijë, fantazi, poezi
Vepra të shquara:Aventurat e Lizës në Botën e Çudirave
Through the Looking-Glass
Gjuetia e Snark
Jabberwocky

Charles Lutwidge Dodgson ( /ˈlʌtwɪ ˈdɒsən/; 27 janar 1832 – 14 janar 1898), i njohur me pseudonimin e tij Lewis Carroll, ishte një shkrimtar anglez për fëmijë, veçanërisht Aventurat e Lizës në Botën e Çudirave dhe vazhdimi i saj Through the Looking-Glass. Ai u vu në dukje për objektin e tij në lojëra fjalësh, logjikë dhe fantazi. Poemat Jabberwocky dhe Gjuetia e Snark klasifikohen në zhanrin e letërsisë së pakuptimtë. Ai ishte gjithashtu një matematikan, fotograf, dhe dhjak anglikan.

Dodgson vdiq nga pneumonia në shtëpinë e motrës së tij dy javë para se të mbushte 66 vjet.