Jump to content

Aventurat e Lizës në Botën e Çudirave

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Botimi origjinal (1865)

Aventurat e Lizës në Botën e Çudirave (Anglisht: Alice's Adventures in Wonderland) është një roman i vitit 1865 i shkruar nga autori anglez Charles Lutwidge Dodgson nën pseudonimin Lewis Carroll. Ajo tregon për një vajzë të re të quajtur Liza duke rënë nëpër një vrimë lepuri në një botë fantazike të populluar nga krijesa të çuditshme, antropomorfe. Përralla luan me logjikë, duke i dhënë historisë popullaritet të qëndrueshëm si te të rriturit ashtu edhe me fëmijët.[1] Konsiderohet të jetë një nga shembujt më të mirë të zhanrit të pakuptimta letrare.[1][2]

Lepuri i Bardhë

Kapitulli i Parë: Liza, një vajzë shtatë vjeçare, është e përgjumur ndërsa është ulur në bregun e lumit me motrën e saj të madhe. Më pas ajo vëren një [[Lepuri i Bardhë|Lepur të Bardhë të veshur me një orë xhepi. Ajo e ndjek atë poshtë një vrimë lepuri kur befas i bie një rrugë e gjatë në një sallë kureshtare me shumë dyer të mbyllura me të gjitha madhësitë. Ajo gjen një çelës të vogël të një dere shumë të vogël që ajo të përshtatet, por përmes saj sheh një kopsht tërheqës. Më pas ajo zbulon një shishe në një tryezë të etiketuar "Më pi", përmbajtja e së cilës bën që ajo të tkurret shumë e vogël për të arritur në çelësin që ajo ka lënë në tryezë. Ajo ha një tortë e cila në të shkruhet "Më ha".

Kapitulli i Dytë: Kapitulli i dytë hapet me Lizën duke u rritur në një madhësi kaq të jashtëzakonshme, koka e saj godet tavanin. Liza është e pakënaqur dhe ndërsa qan, lotët e saj përmblidhen në korridor. Pasi u zvogëlua përsëri për shkak të një pije, Liza noton nëpër lotët e saj dhe takon një Mi, i cili po noton gjithashtu. Ajo përpiqet të bëjë bisedime të vogla me të në frëngjisht (duke menduar se ai mund të jetë një mi francez) por fjala e saj "Où est ma chatte?" ("Ku është macja ime?") ofendon Miun dhe ai përpiqet t'i shpëtojë asaj.

Kapitulli i Tretë: Deti i lotëve bëhet i mbushur me kafshë dhe zogj të tjerë që janë larguar nga ujërat që ngrihen. Liza dhe kafshët e tjera mblidhen në breg dhe pyetja mes tyre është se si të thahet përsëri. Miu u jep atyre një leksion shumë të thatë për William Pushtuesin. Një Dodo vendos që gjëja më e mirë për t’i tharë ato do të ishte një Caucus Race, e cila përbëhet nga të gjithë që vrapojnë në një rreth. Liza përfundimisht frikëson të gjitha kafshët larg, pa dashur, duke folur për macen e saj (mesatarisht të egër).

Kapitulli i Katërt: Lepuri i Bardhë shfaqet përsëri në kërkim të dorezave të Dukeshës. Duke e gabuar atë për shërbëtoren e tij, Mary Ann, ai urdhëron Lizën të hyjë në shtëpi dhe t'i marrë ato. Brenda shtëpisë ajo gjen një shishe tjetër të vogël dhe pi prej saj; menjëherë ajo fillon të rritet përsëri. Lepuri i tmerruar urdhëron kopshtarin e tij, Bill Hardhuca, të ngjitet në çati dhe të zbresë oxhakun. Jashtë, Liza dëgjon zërat e kafshëve që janë mbledhur për të gëlltitur në krahun e saj gjigant. Turma hedh guralecë në të, të cilat shndërrohen në ëmbëlsira të vogla. Liza i ha ato, dhe ata e zvogëlojnë atë përsëri në madhësi.

Kapitulli i Pestë: Liza vjen mbi një kërpudha dhe ulur mbi të është një Vemje blu që pi një nargjile. Vemja e vë në pikëpyetje Lizën dhe ajo pranon për krizën e saj aktuale të identitetit, e shtuar nga paaftësia e saj për të kujtuar një poezi. Para se të zvarritet, vemja i thotë Lizës se njëra anë e kërpudhës do ta bëjë atë më të gjatë dhe pala tjetër do ta bëjë atë më të shkurtër. Ajo shkëput dy copa nga kërpudha. Njëra anë e bën atë të tkurret më e vogël se kurrë, ndërsa një tjetër bën që qafa e saj të rritet lart në pemë, ku një pëllumb e gabon atë për një gjarpër. Me ca përpjekje, Liza e rikthen veten në lartësinë e saj normale. Ajo pengohet në një pronë të vogël dhe përdor kërpudha për të arritur një lartësi më të përshtatshme.

Macja Cheshire

Kapitulli i Gjashtë: Një Peshk-Këmbësor ka një ftesë për Dukeshën e shtëpisë, të cilën ia dërgon një Bretkose-Këmbësorë. Liza vëzhgon këtë transaksion dhe, pas një bisede hutuese me bretkosën, e lëshon veten në shtëpi. Kuzhinieri i Dukeshës po hedh enët dhe po bën një supë që ka shumë piper, gjë që bën që Liza, Dukesha dhe foshnja e saj (por jo kuzhinierja apo Macja Cheshire) të teshtijnë me dhunë. Liza i jepet foshnjës Dukeshës dhe për habinë e saj, fëmija kthehet në një derr. Macja Cheshire shfaqet në një pemë, duke e drejtuar atë në shtëpinë e Lepuri March.

Kapitulli i Shtatë: Liza bëhet mysafire në një festë çaji "të çmendur" së bashku me Lepurin March, Kapelabërësin dhe një miush gjumash, i cili zgjohet dhunshëm nga Lepuri March dhe Kapelabërësi. Personazhet i japin Lizës shumë enigma dhe tregime, duke përfshirë të famshmet 'Pse është një korb si një tryezë shkrimi? ’. Kapelabërësi zbulon se ata kanë çaj gjatë gjithë ditës sepse koha e ka ndëshkuar atë duke qëndruar përjetësisht në orën 6 të mëngjesit (koha e çajit). Liza bëhet e fyer dhe e lodhur duke u bombarduar me gjëegjëza dhe ajo largohet duke pretenduar se ishte festa më e trashë e çajit që ajo kishte qenë ndonjëherë.

Liza duke luajtur kroket me një Flamingo.

Kapitulli i Tetë: Liza largohet nga festa e çajit dhe futet në kopshtin ku ajo vjen me tre kartona të gjalla duke lyer trëndafilat e bardha në një trëndafil të kuq sepse Mbretëresha e Zemrave urren trëndafila të bardhë. Një procesion i më shumë kartave, mbretërve dhe mbretëreshave dhe madje Lepuri i Bardhë hyn në kopsht. Pastaj Liza takon Mbretin dhe Mbretëreshën. Mbretëresha, një figurë e vështirë për tu kënaqur, prezanton frazën e saj të nënshkrimit "Hiqjani kokën!" të cilën ajo e shpreh në pakënaqësinë më të vogël për një temë. Liza është e ftuar (ose disa mund të thonë të urdhëruar) të luajë një lojë kroket me Mbretëreshën dhe pjesën tjetër të subjekteve të saj, por loja shpejt zbret në kaos. Flamingot e gjalla përdoren si malli dhe iriq si topa dhe Liza edhe një herë takon Macen Cheshire. Mbretëresha e Zemrave pastaj urdhëron që Maces t'i pritet koka, vetëm që ekzekutuesi i saj të ankohet se kjo është e pamundur pasi koka është gjithçka që mund të shihet prej tij. Për shkak se macja i përket Dukeshës, Mbretëresha nxitet të lirojë Dukeshën nga burgu për të zgjidhur çështjen.

Kapitulli i Nëntë: Dukesha është sjellë me kërkesë të Lizës. Ajo përshpejton të gjejë moral në gjithçka rreth saj. Mbretëresha e Zemrave e largon atë nga kërcënimi i ekzekutimit dhe ajo e prezanton Lizës me Grifonin, i cili e merr atë te Breshka e Përqeshur. Breshka e Përqeshur është shumë e trishtuar, edhe pse ai nuk pikëllohet. Ai përpiqet të tregojë historinë e tij në lidhje me atë se si ai ishte një breshkë e vërtetë në shkollë, të cilën Grifoni e ndërpret që të mund të luajnë një lojë.

Kapitulli i Dhjetë: Breshka e Përqeshur dhe Gryphon vallëzojnë në Lobster Quadrille, ndërsa Alice reciton (përkundrazi gabimisht) "'Tis the Voice of the Lobster". Breshka e Përqeshur i këndon ato "Beautiful Soup" gjatë së cilës Grifoni e tërheq Lizën për një gjykim të afërt.

Kapitulli Njëmbëdhjetë': Liza merr pjesë në një gjyq ku Fanti i Zemrave akuzohet për vjedhje të tartave të Mbretëreshës. Juria është e përbërë nga kafshë të ndryshme, duke përfshirë Bill Hardhuca, Lepuri i Bardhë është boria e gjykatës, dhe gjyqtari është Mbreti i Zemrave. Gjatë procedurës, Liza zbulon se ajo po rritet vazhdimisht më e madhe. Konvikti qorton Lizën dhe i thotë asaj se nuk ka të drejtë të rritet me një ritëm kaq të shpejtë dhe të marrë gjithë ajrin. Liza tallet dhe e quan qesharake akuzën e fjetjes, sepse të gjithë rriten dhe ajo nuk mund ta ndihmojë atë. Ndërkohë, dëshmitarët në gjyq përfshijnë Kapelabërësi, i cili nuk pëlqen dhe irriton Mbretin përmes përgjigjeve të tij indirekte në pyetje dhe kuzhinierit të Dukeshës.

Kapitulli i Dymbëdhjetë: Atëherë Liza thirret si dëshmitare. Ajo aksidentalisht godet mbi kutinë e jurisë me kafshët brenda tyre dhe Mbreti urdhëron që kafshët të vendosen përsëri në vendet e tyre para se të vazhdojë gjyqi. Mbreti dhe Mbretëresha urdhërojnë që Lizë të ik, duke përmendur Rregulloren 42 ("Të gjithë personat më shumë se një milje të lartë për të dalë nga gjykata"), por Liza kundërshton gjykimin e tyre dhe nuk pranon të largohet. Ajo debaton me Mbretin dhe Mbretëreshën e Zemrave për procedurat qesharake, duke refuzuar përfundimisht të mbante gjuhën e saj, vetëm për të thënë: "Nuk është se unë kam qenë ai që vodha shigjetat në radhë të parë", në proces. Më në fund, Mbretëresha konfirmon që Liza ishte fajtorja përgjegjëse për vjedhjen e tartave pas të gjitha (e cila automatikisht i falet Knave të Zemrave të akuzave të tij), dhe bërtet, "Hiqjani kokën asaj!", Por Liza nuk ka frikë, duke i quajtur ata vetëm një pako kartash; megjithëse Liza mban të vetën për një kohë, rojet e kartave shpejt u sulmuan dhe filluan të rrëmbehen në të gjithë. Motra e Lizës e zgjon atë nga një ëndërr, duke larë atë që rezulton të jetë disa gjethe dhe jo një dush me letra loje nga fytyra e Lizës. Liza lë motrën e saj në bankë për të imagjinuar të gjitha ngjarjet kurioze për veten e saj.

Libri ka frymëzuar shumë filma dhe seriale, ku disa prej tyre janë bashkuar me librin pasues Nëpërmjet Pasqyrës, siq është filmi i Tim Burtonit Liza në Botën e Çudirave.

  1. ^ a b Lecercle, Jean-Jacques (1994) Philosophy of nonsense: the intuitions of Victorian nonsense literature Routledge, New York. ISBN 978-0-415-07652-4. p. 1 ff
  2. ^ Schwab, Gabriele (1996) "Chapter 2: Nonsense and Metacommunication: Alice in Wonderland" in The mirror and the killer-queen: otherness in literary language Indiana University Press, Bloomington, Indiana. ISBN 978-0-253-33037-6. pp. 49–102