Kapiteni (forcat e armatosura)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Grada e kapitenitushtrisë (nga kapiteni francez) është një gradë oficeri i porositur që historikisht korrespondon me komandën e një kompanie ushtarësh. Grada përdoret gjithashtu nga disa forca ajrore dhe forca detare. Sot, një kapiten zakonisht është ose komandanti ose komandanti i dytë i një kompanie ose baterie artilerie (ose trupa kalorësie e Ushtrisë së Shteteve të Bashkuara ose skuadron e Commonwealth). Në Ushtrinë Popullore Çlirimtare Kineze, një kapiten mund të komandojë gjithashtu një kompani, ose të jetë komandanti i dytë i një batalioni.

Në disa ushtri, si Ushtria dhe Forca Ajrore e Shteteve të Bashkuara dhe Ushtria Britanike, kapiteni është grada fillestare për kandidatët e oficerëve që posedojnë një diplomë profesionale, domethënë, shumica e profesionistëve mjekësorë (mjekë, farmacistë, dentistë) dhe avokatë. Në ushtrinë amerikane, avokatët që nuk janë tashmë oficerë në gradën e kapitenit ose më lart, hyjnë si toger gjatë stërvitjes dhe promovohen në gradën e kapitenit pas përfundimit të trajnimit të tyre nëse janë në komponentin aktiv, ose pas një kohe të caktuar. , zakonisht një vit nga data e komisionit të tyre si toger, për komponentët rezervë.

Grada e kapitenit nuk duhet të ngatërrohet me gradën detare të kapitenit, ose me gradën e kapitenit të grupit të forcave ajrore të ndikuar nga MB, të cilat të dyja janë ekuivalente me gradën e ushtrisë të kolonelit.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]