Jump to content

Kardinali

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kardinal (latinisht: Sanctae Romanae Ecclesiae cardinalis) është një anëtar i lartë i kleritKishës Katolike . Kardinalët krijohen nga Papa aktual dhe zakonisht mbajnë titullin për gjithë jetën. Së bashku, ata përbëjnë Kolegjin e Kardinalëve .

Vështrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përgjegjësia më solemne e kardinalëve është të zgjedhin një Papë të ri në një konklavë, pothuajse gjithmonë nga mesi i tyre (me disa përjashtime historike), kur Selia e Shenjtë është vakante. Gjatë periudhës midis vdekjes ose dorëheqjes së një Pape dhe zgjedhjes së pasuesit të tij, qeverisja e përditshme e Selisë së Shenjtë është në duart e Kolegjit të Kardinalëve. E drejta për të marrë pjesë në një konklavë është e kufizuar për kardinalët që nuk kanë mbushur moshën 80 vjeç në ditën e shfaqjes së vendit të lirë. Për më tepër, kardinalët marrin pjesë kolektivisht në konsistorët papnor (të cilat zakonisht zhvillohen çdo vit), në të cilat merren parasysh çështjet me rëndësi për Kishën dhe mund të krijohen kardinalë të rinj. Kardinalët në moshë pune emërohen gjithashtu në rolet që mbikëqyrin dikasteritë e Kurisë Romake, administrata qendrore e Kishës Katolike.

Kardinalët tërhiqen nga një shumëllojshmëri prejardhjesh, duke u emëruar si kardinalë përveç roleve të tyre ekzistuese brenda Kishës. Shumica e kardinalëve janë peshkopë dhe kryepeshkopë që udhëheqin dioqezat dhe kryepeshkopatat në mbarë botën - shpesh dioqeza ose kryepeshkopata më e shquar në vendin e tyre. Të tjerët janë peshkopë titullarë që janë zyrtarë aktualë ose të mëparshëm brenda Kurisë Romake (përgjithësisht drejtues të dikasterive dhe organeve të tjera të lidhura me Kurinë). Një numër shumë i vogël janë priftërinj të njohur nga Papa për shërbimin e tyre ndaj Kishës; pasi ligji kanunor kërkon që ata përgjithësisht të shugurohen si peshkopë përpara se të bëhen kardinalë, [1] por disave u jepet një dispensacion papal. [2] Nuk ka kritere strikte për ngritjen në Kolegjin e Kardinalëve. Që nga viti 1917, një kardinal i mundshëm duhet të jetë tashmë të paktën një prift, por laikët kanë qenë kardinalë në të kaluarën. Përzgjedhja varet tërësisht nga papa dhe tradita është udhërrëfyesi i tij i vetëm.

Deri më datën 26 mars 2023 kishte 222 kardinalë në shërbim, nga të cilët 123 kishin të drejtë të votojnë në një konklavë për të zgjedhur një Papë të ri.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Code of Canon Law of the Catholic Church". Vatican State (në anglisht). 1983. Arkivuar nga origjinali më 8 prill 2019.
  2. ^ The most recent recipient of such a dispensation is Raniero Cantalamessa.Glatz, Carol (19 nëntor 2020). "Majority of cardinals-designate expected to attend consistory". Crux (në anglisht). Catholic News Service. Marrë më 28 mars 2021.