Jump to content

Katalogu i Stemave

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hyghalmen Roll, gjermanisht, rr. 1485 . Një shembull i një rrotullimi të armëve të mesjetës së vonë. Kolegji i Armëve, Londër.
Rrotullimi i krahëve të kalorësve të Qethit të Artë . Prodhuar në gjysmën e parë të shekullit të 16-të. [1]

Një rrotull armësh (ose armatura ) është një koleksion stemash, zakonisht i përbërë nga rreshta pikturash të pikturuara mburojash, secila mburojë e shoqëruar me emrin e personit që mban krahët.

Armorialet më të vjetra ekzistuese datojnë në mesin e shekullit të 13-të dhe dorëshkrimet e armaturës vazhduan të prodhoheshin gjatë periudhës së hershme moderne . Siebmachers Wappenbuch i vitit 1605 ishte një shembull i hershëm i një armarieje të shtypur. Armoriumet mesjetare zakonisht përfshijnë disa qindra stema, në periudhën e mesjetës së vonë ndonjëherë deri në rreth 2000. Në periudhën e hershme moderne, armët më të mëdha u zhvilluan në projekte enciklopedike, me Armorial Général de France (1696), porositur nga Louis XIV i Francës, duke renditur më shumë se 125,000 stema. Në periudhën moderne, tradita zhvillohet në projekte të fjalorëve heraldikë të botuar në vëllime të shumta, si Fjalori i Armëve Britanike në katër vëllime (1926 – 2009), ose großes Wappenbuch i J. Siebmacher në shtatë vëllime (1854 – 1967).

Armorialet mund të jenë "të rastësishme", që lidhen me një ngjarje specifike si një turne; "institucional", i lidhur me fondacione, si ai i një urdhri kalorësie, "rajonal", që mbledh krahët e fisnikërisë së një rajoni të caktuar, "ilustrues", në kontekstin e një narrative ose kronike specifike, ose "të përgjithshme", me synimin e një koleksioni enciklopedik. [2] Një rrotull krahësh të rregulluar në mënyrë sistematike sipas modelit, me pallto që përmbajnë të njëjtat elementë kryesorë ( të zakonshëm gjeometrikë dhe ngarkesa ) të grupuara së bashku si një mjet për të ndihmuar identifikimin, njihet si një armë e zakonshme (ose thjesht si një e zakonshme).

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Wapenrol van de ridders van het Gulden Vlies (fragment)". lib.ugent.be (në anglisht). Marrë më 2020-08-27.
  2. ^ A New Dictionary of Heraldry, 1987