Kauboj

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kaubojët të portretizuar në artin perëndimor. The Herd Quitter nga C. M. Rusell

Kauboj (Anglisht: Cowboy shqiptimi [ˈkaʊˌbɔɪ]) është një bari kafshësh që kujdeset për bagëtinë në fermë në Amerikën e Veriut, tradicionalisht me kalë, dhe shpesh kryen një mori detyrash të tjera të lidhura me fermën. Kauboji historik amerikan i fundit të shekullit të 19-të u ngrit nga traditat vaqueroMeksikës veriore dhe u bë një figurë me rëndësi dhe legjendë të veçantë.[1] Një nënlloj, i quajtur një kujdestar kuajsh, përdorë kuajt për të punuar bagëti. Përveç punës në fermë, disa kauboj punojnë ose marrin pjesë në rodeo. Cowgirls (term për kauboj femër), u përcaktua së pari si të tilla në fund të shekullit të 19-të, kishin një rol historik më pak të dokumentuar, por në punën moderne të botës me detyra identike dhe kanë marrë respekt të konsiderueshëm për arritjet e tyre.[2] Mbajtësit e bagëtive në shumë pjesë të tjera të botës, veçanërisht në Amerikën e Jugut dhe Australinë, kryejnë punë të ngjashme me kaubojin.

Kauboji ka rrënjë të thella historike që gjurmojnë në Spanjë dhe kolonët e hershëm evropianë të Amerikës. Gjatë shekujve, ndryshimet në terren dhe klimë dhe ndikimi i traditave të trajtimit të bagëtive nga kultura të shumta, krijuan disa stile të ndryshme të pajisjeve, veshjeve dhe trajtimit të kafshëve. Ndërsa kauboji gjithnjë i parktikuar u përshtat botës moderne, pajisjet dhe teknikat e tij gjithashtu u përshtatën, megjithëse shumë tradita klasike janë ruajtur.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Malone, J., p. 1.
  2. ^ "Home Page". Cowgirl Hall of Fame & Museum (në anglisht). Marrë më 23 korrik 2019.