Jump to content

Kisha Ortodokse në Amerikë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kisha Ortodoksë në Amerikë me inicialet OCA, është një kishë lindore ortodokse autoqefaleAmerikën Veriore. Ajo është primatë e Metropolitan Jonah (Paffhausen), i cili është zgjedhur 12 nëntor të 2008, dhe ishte instaluar formalisht më 28 dhjetor 2008.[1] Zyrat kryesorë të OCA-së janë vendosur në Syosset, New York, dhe përbëhen nga më tepër se 700 famulli, misione, komunitete, manastire dhe institucione të lokalizuar kryesisht në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada. Famulli të tjera dhe misione janë vendosur në Meksika dhe Australia. Anëtarësia e përllogaritur për OCA lëviz na, më shifrat e kohëve të fundit dukë filluar nga më të ulët 27.169 deri të më të lartat 1.064.000.

Historia e OCA filloi më arritjen e tetë murgjërve ortodoksë rusëKodiak Island, Alaska.

The Kisha ortodokse shqiptareWorcester, Massachusetts.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Constance J. Tarasar (Gen. Ed.) Orthodox America: The Orthodox Church in America Syosett, New York 1975

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]