Jump to content

Kje

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kje (Ќ ќ; e dorës: Ќ ќ ) është një shkronjë e shkrimit cirilik, e përdorur vetëm në alfabetin maqedonas, ku përfaqëson shpërthyesen qiellzore pa zë /c/, ose jofërkuesen hojëzo-qiellzore pa zë /tɕ/. [1] Kje është shkronja e 24-të e këtij alfabeti. Është romanizuar si ⟨ḱ⟩ ose ndonjëherë ⟨ķ⟩ ose ⟨kj⟩ . [2]

Fjalët me këtë tingull më së shpeshti janë të lidhura me ato në serbokroatisht me ⟨ћ⟩ / ⟨ć⟩ dhe në bullgarisht me ⟨щ⟩, ⟨т⟩ ose ⟨к⟩ . Për shembull, fjala maqedonase ноќ ( noḱ, natë) korrespondon me serbo-kroaten ноћ/ noć, dhe me b нощ ( nosht ). Mbiemri i zakonshëm që mbaron -ić shkruhet -иќ në maqedonisht.

  1. ^ Corbett, Professor Greville; Comrie, Professor Bernard (shtator 2003). The Slavonic Languages (në anglisht). Routledge. ISBN 978-1-136-86137-6.
  2. ^ Campbell, George L.; Moseley, Christopher (2013-05-07). The Routledge Handbook of Scripts and Alphabets (në anglisht). Routledge. ISBN 978-1-135-22296-3.