Jump to content

Klima kontinentale

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Zonat e botës që kanë një klimë kontinentale, sipas Köppen

Klimat kontinentale shpesh kanë një ndryshim domethënës vjetor të temperaturës (verat e nxehta dhe dimrat e ftohtë). Ato kanë tendencë të ndodhin në gjerësi të mesme (40 deri 55 në veri), ku erërat mbizotëruese fryjnë tokë, dhe temperaturat nuk moderohen nga trupat e ujë siç janë oqeanet ose detet. Klimat kontinentale ndodhin më së shumti në hemisferën Veriore, e cila ka llojin e tokës së madhe të tokës në gjerësi të butë, të nevojshme për këtë lloj klimë për tu zhvilluar. Shumica e Kinës veriore dhe verilindore, Evropa Lindore dhe Juglindore, Kanada Qendrore dhe Juglindore Irani Perëndimor dhe Veri Perëndimor, dhe Shtetet e Bashkuara qendrore dhe verilindore kanë këtë lloj klimë.

Në klimat kontinentale, reshjet priren të jenë në sasi të moderuar, të përqendruar kryesisht në muajt e ngrohtë. Vetëm disa zona - në malet e Paqësorit Veri-perëndim të Amerikës së Veriut dhe në Iran, Iraku verior, Turqia, Afganistani, Pakistani, dhe Azia Qendrore - tregojnë një maksimum dimri në reshjet. Një pjesë e reshjeve vjetore bie si reshje dëbore, dhe dëbora shpesh mbetet në tokë për më shumë se një muaj. Verërat në klimat kontinentale mund të shfaqin stuhi dhe temperatura të shpeshta të nxehta; megjithatë, moti i verës është më i qëndrueshëm se moti i dimrit