Jump to content

Kmerët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kmerët janë një grup etnik austroaziatik me origjinë nga Kamboxhia. Ata përbëjnë mbi 95% të popullsisë prej 17 milionë banorësh të Kamboxhias. Ata flasin gjuhën kmere, e cila është pjesë e familjes më të madhe të gjuhës austroaziatike së bashku me monishten dhe vietnamishten.

Shumica e kmerëve ndjekin budizmin theravada. Popullsi të konsiderueshme të kmerëve banojnë në zonat ngjitur, pra në Tajlandë (kmerët e veriut) dhe rajonin e Deltës Mekong të Vietnamit fqinj (kmerët krom), ndërsa ka mbi një milion kmerë në diasporën kmere që jetojnë kryesisht në Francë, Shtetet e Bashkuara dhe Australi.