Komploti i Barutit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Komplotuesit e Komplotit të Barut, gdhendur nga Crispijn van de Passe (1605). Galeria Kombëtare e Portreteve

Komploti i Barut (Anglisht: Gunpowder Plot) ishte një atentat i dështuar kundër Mbretit James I nga një grup katolikësh provincialë anglezë të udhëhequr nga Robert Catesby.

Plani ishte për të hedhur në erë Shtëpinë e Lordëve gjatë Hapjes Shtetërore të Parlamentit më 5 nëntor 1605, si prelud i një revolte popullore në Midlands gjatë së cilës vajza nëntëvjeçare e James, Elizabeth, duhej të emërohej si kreu katolike e shtetit. Catesby mund të jetë futur në skemë pasi shpresat për të siguruar një tolerancë më të madhe fetare nën mbretin James ishte venitur, duke lënë shumë katolikë anglezë të zhgënjyer. Komplotuesit e tij ishin John dhe Christopher Wright, Robert dhe Thomas Wintour, Thomas Percy, Guy Fawkes, Robert Keyes, Thomas Bates, John Grant, Ambrose Rookwood, Sir Everard Digby dhe Francis Tresham. Fawkes, i cili kishte 10 vjet përvojë ushtarake duke luftuar në Holandën spanjolle në shtypjen e dështuar të kryengritjes holandeze, u dha përgjegjësi për eksplozivin.

Detaje të atentatit dyshohet se ishin të njohura nga jezuitët kryesorë të Anglisë, At Henry Garnet. Edhe pse ai ishte i dënuar për tradhëti dhe u dënua me vdekje, dyshimi është hedhur në atë se sa ai vërtet dinte për komplotin. Ndërsa ekzistenca e tij iu zbulua atij përmes rrëfimit, Garnet u ndalua të informojë autoritetet me konfidencialitetin absolut të rrëfimtarit. Megjithëse legjislacioni anti-katolik u prezantua menjëherë pas zbulimit të komplotit, shumë katolikë të rëndësishëm dhe besnikë mbanin postin e lartë gjatë mbretërimit të mbretit James. Prishja e komplotit të barutit u përkujtua për shumë vite më vonë nga predikime speciale dhe ngjarje të tjera publike, siç është kumbimi i kambanave të kishave, të cilat kanë evoluar në Natën e Zjarrit të sotëm.