Jump to content

Konkord

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Konkord (njohur ndryshe si Concorde) ishte një avion supersonik i transportit civil, ndërtuar sipas marrëveshjes së qeverive franko-angleze nga shoqëritë Sud-Aviation (e cila pas bashkimit me Nord-Aviation dhe Force de frappe u quajt Aérospatiale) dhe Korporatës British Aircraft.

Konkord është një nga dy linjat ajrore supersonike që janë prodhur ndonjëherë. Avioni tjetër është sovjetiku Tupolev Tu-144 ose Concordoff Concordski, i quajtur kështu për shkak të ngjashmërisë me Concorde.

Shpejtësisa e Konkordit gjatë fluturimit në një lartësi prej 16 000-18 000 metra është 2,02 Maç. Ai ka një krah delta të modifikuar si dhe motor afterburner të zhvilluar më parë për bombarduesin britanik Avro Vulcan. Ai është gjithashtu Aeroplani i parë civil, para Airbus që u pajis me kontrolluesit elektrik të fluturimit.

Fluturimet komerciale fillun më 21 janar 1976 dhe përfunduan 27 vjet më vonë në vitin 2003. Këto fluturime parë komercial ka ndodhur me British Airways dhe Air France mbi Oqeanin Atlantik, 21 janar 1976. Fluturimet e fundit u zhvillua përkatësisht më 31 maj, 2003 për Air France dhe më 24 tetor 2003 për British Airways ndërsa "fluturimi i lamtumirës" më 26 nëntor të po atij viti. Jean-Cyril Spinetta, atëherë presidenti i Air France, tha: "Concorde nuk do të ndalet, sepse me të vërtetë kurrë nuk do të dalë nga imagjinata e njerëzve."