Konsumizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Konsumizmi është një rend social dhe ekonomik, si dhe një ideologji që nxit blerjen gjithnjë në rritje të mallrave dhe shërbimeve. Me revolucionin industrial, por sidomos në shekullin e 20-të, prodhimi masiv çoi në një krizë ekonomike: pati mbiprodhim — oferta e të mirave do të rritej përtej kërkesës së konsumatorit, kështu që prodhuesit iu kthyen vjetrimit të programuar dhe reklamimit për të shtuar shpenzimet e konsumatorit.[1] Një kritikë të hershme ndaj konsumizmit përbën libri i njohur i Thorstein Veblen, The Theory of the Leisure Class nga 1899, i cili shqyrtoi në mënyrë kritike vlerat dhe institucionet ekonomike të porsa përhapura bashkë me "kohën e lirë" të hapur rishtazi në kapërcyellin e shekullit të 20-të.[2]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ History of American Consumerism: [1]
  2. ^ Veblen, Thorstein (1899): The Theory of the Leisure Class: an economic study of institutions, Dover Publications, Mineola, N.Y., 1994, ISBN 0-486-28062-4. (also available: Project Gutenberg e-text Arkivuar 14 prill 2020 tek Wayback Machine)

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]