Kërkesa

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Lakorja e kërkesës

Kërkesaekonomi paraqet kërkesën e përgjithshme për të mira materiale dhe shërbime një ekonomie. Teoria ekonomike supozon që në tregun e lirë kërkesa dhe oferta do të ekuilibrohen dhe do të përcaktojnë nivelin e çmimit.

Në aspektin makroekonomik shqyrtohet kërkesa agregate brenda një ekonomie. Kjo paraqet vlerën nominale të shumës së të gjitha kërkesave brenda asaj ekonomie.

Faktorët që e kushtëzojnë këkesën për të mira materiale janë:

Çmimi i të mirës materiale Të ardhurat e konsumatoreve Madhësia e tregut Çmimi i të mirave materiale Shija e konsumatoreve Faktorë të tjer relevant

Sipas kësaj mund të konstatojmë se kërkesa për të mirën materiale X, dx është funksion i të gjitha faktoreve të lartepërmendur .


Cdo konsumator shkon drejt cmimit te lire sepse ekonomia sot nuk eshte ne nivelet me te larta. Nese cmimi do te rritet kerkesa e konsumatorit do te ulet.