Konventa e Virxhinias

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Konventa e Virgjinias (anglisht: Virginia Conventions) nënshkruar më 15 maj 1776 i propozon delegacionit të Kongresit kontinental që të propozoj një Rezolutë për pavarësi nga Britania e Madhe, duke i hapur rrugën kështu deklarimit të pavarësisë së kolonive në ShBA. Revolucioni Amerikan fillojë me turbullira politike gjatë gjysmës së fundit të shekullit 18, në të cilin trembëdhjetë kolonitë në Amerikën e Veriut u bashkuan së bashku për pushim pa pagesë nga Perandoria Britanike, duke kombinuar kështu fillimin e formimit të Shtetetve të Bashkuara të Amerikës. Këto koloni hodhën poshtë autoritetin e Parlamentit të Britanisë së Madhe për të qeverisur nga jashtë, pa përfaqësim, dhe dëbuan pastaj të gjithë zyrtarët mbretëror. Nga 1774 secila koloni kishte krijuar një Kongresit provincial, ose një institucion ekuivalent qeveritar, për të formuar vetë-qeverisëse individuale. . Britania u përgjigj duke dërguar trupa luftarake të ri-vendosë rregullin. Vendet e reja u bashkuan së bashku në fillim për të mbrojtur vetëqeverisjen dhe menaxhimin e konfliktit të armatosur kundër Britanisë e njohur si Lufta Revolucionare Amerikane nga viti 1775-1783.

Në fund të gjitha shtetet vendosën bashkërisht që monarkisë britanike të ia kthejnë shpinën dhe duke mos i qëndruar më besnike. Këto shtete pastaj kanë shkëputur lidhjet me Perandorinë Britanike në korrik 1776, kur Kongresi i Shteteve të Bashkuara ka lëshuar Deklaratën e Pavarësisë, duke hedhur poshtë monarkinë në emër të kombit të ri sovran.

Burimet[redakto | redakto tekstin burimor]