Jump to content

Koreanët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Koreanët janë një grup etnik i Azisë Lindore me origjinë nga Koreja. Shumica e koreanëve jetojnë në dy shtetet kombe koreane të Koresë së Veriut dhe të Jugut, të cilat së bashku quhen Kore. Që nga viti 2021, rreth 7.3 milionë koreanë etnikë banonin jashtë Koresë. Koreanët janë gjithashtu një pakicë etnike e njohur zyrtarisht në disa vende të tjera kontinentale dhe të Azisë Lindore, duke përfshirë Kinën, Japoninë, Kazakistanin, Rusinë dhe Uzbekistanin. Jashtë Azisë kontinentale dhe Lindore, komunitete të konsiderueshme koreane janë formuar në Gjermani, në Mbretërinë e Bashkuar, në Francë, në Shtetet e Bashkuara,në Kanada, në Australi dhe në Zelandën e Re.

Origjina e koreanëve ende nuk është sqaruar mirë. Bazuar në dëshmitë gjuhësore, arkeologjike dhe gjenetike, vendi i origjinës së tyre ndodhet diku në Azinë Verilindore, por modeli i saktë i zgjerimit të tij dhe mbërritja në gadishullin Korean mbeten të paqartë.